Spring naar de content

Ongediertebestrijding, soms moet het gewoon


Ken je dat? Dat je een vlieg uit de lucht mept en zegt ‘sorry vriend’. Of dat je ‘s ochtends in de kelderkast ziet dat het muisje niet snel genoeg is geweest bij het likken aan de pindakaas in de val. Zijn kraaloogjes kijken je onschuldig aan. Dieren horen bij onze wereld. Liever hanteren we het ‘leef en laat leven-principe’, maar soms kan het gewoon niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Stel je het volgende voor: je hebt een slaapkamer vol bedwantsen en je wordt elke ochtend wakker van de jeuk. Of er duikt ineens een rat op in het toilet terwijl je zit te plassen. Dat gebeurt toch alleen in nachtmerries? Duizenden mieren die in rijen van drie dwars door je keuken marcheren met als reisdoel jouw keukenkastjes. Draagbalken van je zolder die al doorbuigen omdat ze vergeven zijn van boktorren. Duiven die van je dak een openbaar toilet hebben gemaakt. Of dat je door druk verkeer van wespen je hoofd niet meer buiten de deur durft te steken? Ja, dan piep je wel anders.

Piramide van Maslov

Dan is het zij of wij, zo simpel is het. Ongedierte laat zich niet sturen, niet de wet voorschrijven en geen geboortebeperking opleggen. Als plaagdieren hun plaatsje hebben gevonden in jouw woning of bedrijfspand, ben je er zomaar niet van af. Blijkbaar hebben ze gevonden waar ze naar op zoek waren: voedsel en veiligheid. Het is wat dat betreft hetzelfde als met mensen: ook hier doet de piramide van Maslov opgeld. Wil je ongedierte niet in je huis hebben, dan moet je dáár dus wat aan doen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ongedierte mee naar huis

Het liefst zorg je er natuurlijk voor dat ongedierte jouw woning of bedrijfspand niet kan of wil betreden. Dat doe je door alle gaten en kieren van het pand dicht te maken en dicht te houden. Daarnaast is het belangrijk dat er geen voedsel ‘voor de grijp’ ligt. Als het ongedierte dan op zoek gaat en niks van haar gading vindt, dan gaat het een deurtje verder kijken. Natuurlijk lukt het niet altijd om ongedierte bij je vandaan te houden. Sterker nog: soms neem je het zelfs mee naar huis zonder dat je er zelf erg in hebt.

Jouw bloed als avondeten

Ratten, muizen, kakkerlakken, vliegen, maar ook wespen: ze kiezen jouw woning uit omdat ze er vinden wat ze zoeken. Maar bedwantsen komen niet uit zichzelf jouw woning binnengewandeld. De minuscule plaagdiertjes neem jij zelf mee naar huis. Of een van je huisgenoten natuurlijk, dat kan ook. Ze kruipen in je koffer of (reis)tas als je eens ergens logeert en reizen lekker met je mee. Of je neemt ze mee in een leuk vintage nachtkastje of tapijtje voor je slaapkamer. Eenmaal thuis nestelen ze zich in en om je bed en als jij slaapt, kruipen ze op je om hun avondeten te nuttigen: jouw bloed.

Ondertussen loopt de schade op

Het meeste ongedierte laat zich lastig zelf bestrijden. Met bedwantsen is dat zo goed als onmogelijk. Als je te maken hebt met muizen of ratten, kun je proberen de beestjes te vangen met klapvalletjes of met gif dat voor particulieren verkrijgbaar is. Als het een flinke plaag betreft, bieden deze oplossingen weinig tot geen soelaas. Je zult merken dat je veel tijd en geld kwijt bent aan deze vormen van zelf bestrijden. En ondertussen loopt de (knaag)schade op. Bedwantsen te lijf gaan met bedwantsenspray? Je elimineert er vast wat bedwantsen mee, maar om definitief van de plaag af te komen moet je toch echt álle bedwantsen, hun nimfen en eitjes vinden en uitroeien.

Wespen om de tuin leiden

Zo ook met wespen. Je kunt ze weglokken bij je terras met een wespenval of bordjes op tafel zetten met uien, verbrande koffie of citroenen met kruidnagels: het zijn druppels op een gloeiende plaat. Een wespennest op jouw terrein kan tot wel 7000 (!) exemplaren bevatten. Denk je dat je die allemaal om de tuin kunt leiden? Vergeet het maar. Ongedierte vraagt om een rigoureuze aanpak en daarvoor moet je bij professionele ongediertebestrijders zijn. Via het platform Beestjes Kwijt vind je makkelijk en snel een ongediertebestrijder die in jouw buurt actief is. Natuurlijk, je moet betalen voor zijn diensten, maar je bent na zijn ingrijpen wél van je ongedierteplaag af.