Spring naar de content

Thuis veilig je tanden bleken? Dat kan!

Er wordt nogal wat geschreven over zelf je tanden bleken. Het zou gevaarlijk zijn voor je tanden en voor je tandvlees, het middel zou ervoor zorgen dat je tandglazuur te snel slijt en het zou ervoor zorgen dat je eerder gaatjes in je tanden en kiezen krijgt. Maar wat nu als je veilig thuis je tanden kunt bleken? Zou het dan het overwegen waard zijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Cosmetische behandelingen zitten er even niet in

Je mag natuurlijk naar de tandarts wanneer je tand- of kiespijn hebt, maar cosmetische behandelingen, zoals het bleken van je tanden, kunnen momenteel even niet. En dus zul je om wittere tanden te krijgen zelf aan de gang moeten. Dat klinkt nogal heftig en eng, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Je kunt online een set bestellen en daar thuis mee aan de gang. Het resultaat laat dan niet lang op zich wachten. Maar voor je met een professionele tandenbleekset aan de gang gaat, zul je ook je tandenpoets-routine moeten aanpassen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat kun je zelf doen?

Je kunt, om te beginnen, zelf zorgen voor een goede mondhygiëne. Investeer in een goede elektrische tandenborstel en poets twee keer per dag twee minuten je tanden. Vergeet ook niet te flossen en je kunt zelfs je tanden zelf polijsten met de juiste materialen. Kies bijvoorbeeld voor een goede elektrische tandenpolijster. Zo zorg je ervoor dat plaque minder vat krijgt op je gebit en dus dat je tanden al witter blijven. Natuurlijk is het ook van belang dat je regelmatig je gebit laat controleren en reinigen bij de tandarts en/of de mondhygiëniste.

Wat kun je nog meer doen?

Je kunt ook al rekening houden met wat je eet en drinkt om zo te voorkomen dat je tanden verkleuren. Het is bijvoorbeeld verstandig om zo min mogelijk rode wijn, koffie, zwarte thee, frisdrank en zelfs witte wijn te drinken. En als je deze dranken dan wel drinkt, spoel dan binnen een half uur na het drinken je mond even met een flinke slok water.

Je kunt je ook juist focussen op etenswaren en dranken die wél goed zijn voor je gebit. Je kunt dan denken aan appels, kaas, melk en yoghurt, noten, broccoli en wortels. Ook aardbeien kúnnen bijdragen aan een witter gebit, maar kunnen ook schadelijk zijn voor je tanden vanwege de suikers en de zuren.

Is een tandenbleekset de enige oplossing?

Een tandenbleekset, die je gemakkelijk en voor weinig geld online kunt aanschaffen, is niet de enige oplossing om aan wittere tanden te komen. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke manier van tanden bleken. Speciale charcoal-tandpasta is bijvoorbeeld een goede manier om je tanden witter te krijgen. Charcoal, ook wel actieve kool genoemd, is een bijzonder middel. Het zorgt ervoor dat de deeltjes die verkleuringen veroorzaken worden geabsorbeerd.

Het is wel even wennen om te poetsen met charcoal-tandpasta. Deze tandpasta is namelijk zwart en dat ben je niet gewend. Je kunt één keer per dag met de charcoal-tandpasta poetsen en één keer per dag met je gebruikelijke tandpasta. Gebruik voor iedere soort tandpasta een eigen borstel.