Spring naar de content
bron: anp

‘Het socialisme zal overwinnen!’

Na de val van de Muur leidde het communisme in Nederland een kwijnend bestaan. Maar sinds kort wint de ideologie onder jongeren weer aan populariteit – bijvoorbeeld binnen de SP. En in Oost-Groningen is de stroming nooit weggeweest. Hoeveel communisten zijn er in Nederland, en wat zijn hun politieke aspiraties? ‘Eén ding is zeker: het kapitalisme gaat eraan.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

De oudste communistische politicus van Nederland heet Rinze Visser. Zijn leeftijd is 82 jaar, en hij herinnert zich nog levendig de ontmoeting in 1978 met Erich Honecker. “Een heel gewoon iemand,” weet de Friese communist. “Je kreeg helemaal niet het idee dat je met de secretaris-generaal van de SED te maken had.”

Visser zat destijds in het partijbestuur van de Communistische Partij van Nederland (CPN), en mocht mee op een officiële trip naar de DDR. “We brachten met onze delegatie bezoeken aan bedrijven en hadden gesprekken met onze zusterpartij. Wat me opviel was dat je zo weinig auto’s op straat zag, in elk geval veel minder dan in Nederland. Onderdrukking? Hoe zou ik dat hebben moeten merken? Nou ja, laat ik het zo zeggen: als je een socialistische staat wilt opbouwen, wat in de DDR is mislukt, dien je natuurlijk het kapitaal eronder te houden. Je moet toch beschermen wat je de arbeidersklasse hebt beloofd? En voor de rest, ach, er woonden in de DDR gewoon mensen zoals u en ik.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap