Spring naar de content
bron: anp

Wat ‘niet pluis’ is, bepaalt iedereen zelf

Sinds 2019 zijn er veel meer meldingen van kindermishandeling bij Veilig Thuis dan daarvoor. Leraren, artsen en andere professionals moeten in veel meer situaties aan de bel trekken. Allerlei zorgen over de opvoeding worden nu doorgegeven, vaak op subjectieve gronden en met behulp van afvinklijsten. Ouders belanden zo makkelijk in de verdachtenbank, en onterechte aantijgingen in hun dossier raken ze niet meer kwijt. ‘Waarheidsvinding is een dode letter.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke Sjerps

Als Thomas (52) en Sabine (37) eindelijk een kopie krijgen van de zorgmelding die het kinderdagverblijf over hen heeft gedaan, slaat de schrik ze pas echt om het hart. Bij de brief zit een ‘Signalenlijst kindermishandeling’ en van de ruim honderd beschrijvingen die hierin staan, heeft het kinderdagverblijf er ruim twintig aangevinkt. Volgens de leidsters zou hun zoontje Liam (bijna 2 jaar) ‘labiel’ en ‘apathisch’ zijn. Thomas en Sabine krijgen typeringen als: ‘onzeker’ en ‘negatief zelfbeeld’. Ook staan er kruisjes bij medische inschattingen, zoals: ‘onderzoeksgegevens kloppen niet met het ziektebeeld’. En wat moeten ze denken van de beschrijving ‘ouder draagt kind als postpakket’? 

Ruim een maand eerder stuurde kinderdagverblijf ’t Lijstertje in Utrecht deze zorgmelding naar Veilig Thuis (VT), het voormalige Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. De leidsters lieten VT weten dat ze Liams thuissituatie onveilig vinden en dat ze eraan twijfelen of de peuter werkelijk zo vaak ziek is als zijn ouders zeggen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap