Spring naar de content
bron: anp

‘Ik mis restaurants erger dan boekhandels’

Dit voorjaar zal er voor het eerst in decennia geen Boekenweek zijn, en dus ook geen Boekenbal. Hanna Bervoets – de auteur van het Boekenweekgeschenk en dus de Koningin van het Bal – kan haar jurk voorlopig in de kast laten hangen. Twee andere balkoninginnen, Heleen van Royen en Marion Pauw, halen herinneringen op en vertellen welke invloed de coronacrisis op hun leven heeft: ‘Ik vind het leven nu zo geestdodend, dat ik er niet veel inspiratie van krijg.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Noortje Janssen

Het Boekenbal, het wildste literaire feest van het jaar, de place to be voor iedereen die wat betekent of wil betekenen in de Nederlandse letteren, heeft zich ook te schikken naar de strenge regels rond het coronavirus. “Heel jammer,” zegt Marion Pauw, evenals Heleen van Royen sinds jaar en dag een van de vaste bezoekers van dit boekenfeestje der feesten. “Ik vind het ieder jaar weer leuk. Vooral nu Evelien Aendekerk aan het hoofd staat van de CPNB – de organisatie die het feest organiseert. Het is vernieuwd en verjongd.” Heleen van Royen ziet het echt als een personeelsuitje. “Het leukste is dat je de collega’s weer eens tegenkomt, al zie je wel altijd dezelfde koppen. Het Bal heeft ook altijd een duidelijk verloop. Die voorspelbaarheid is eigenlijk een van de charmes van het feest. Daarnaast is het leuk om te shinen in een mooie jurk.”

Heleen van Royen

Het Boekenbal staat bekend als het enige feest in het jaar dat je niet mag missen, niet in de laatste plaats omdat het er altijd wild aan toegaat. Beide schrijfsters ontkrachten dit cliché graag. Pauw: “Het is lang niet zo wild als men denkt. Mensen doen er altijd heel spannend over, maar het valt hartstikke mee.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap