Spring naar de content

Per 1 april 2021 aangescherpte leennormen bij consumptief krediet

Meer geld lenen dan je eigenlijk financieel kunt dragen blijft een lastige balans voor veel consumenten. Dit is al helemaal het geval sinds de pandemie begonnen is, wat voor veel financiële onzekerheid heeft gezorgd bij Nederlanders. Geld lenen bij het Nederlands Krediet Collectief is dan een aanrader.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Waarom is een leennorm van belang?

Het Nibud heeft kredietaanbieders geadviseerd de leennormen voor consumptief krediet aan te passen. In veel gevallen kan er hierdoor vanaf 1 april 2021 minder geleend worden. In de gedragscode Consumptief Krediet hebben de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland) en de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) afspraken gemaakt over de leennormen voor verantwoorde kredietverlening.

Zij baseren zich hiervoor op cijfers van het Nibud. Voor de nieuwe gedragscode van 2021 heeft het Nibud geadviseerd om beter rekening te houden met uitgaven van huishoudens waar nu nog geen rekening mee werd gehouden, zoals bijvoorbeeld de kosten van kinderopvang, waardoor sommige huishoudens straks minder ruimte overhouden voor een lening.

Verantwoord geld lenen moet natuurlijk wel mogelijk blijven. Een te lang lopend of een te hoog krediet moet juist wel voorkomen worden, want hierdoor kunnen er mogelijke financiële problemen ontstaan. Hier wordt natuurlijk niemand beter van. Via een leennorm kunnen de financiële organisaties beter de financiële positie van consumenten vaststellen. Het doel van de leennorm is dan ook dat de klanten niet meer geld lenen dan verantwoord is. Het doel is verder om de consument op voorhand te beschermen zodat men minder in financiële problemen zal komen en levensonderhoud geen schade oploopt.  

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Kredietverstrekkers zullen in de aangescherpte methodiek welk de balans tussen inkomen en lasten van consumenten nog duidelijker in beeld brengen. In de berekening van financiële draagkracht zal hierdoor ook de autokosten, hypotheekkosten en rekening voor kinderopvang meegenomen worden. Eerder werd dit niet gedaan, dit zorgt er dan ook voor dat consumenten een lager maximaal bedrag kunnen lenen bij de financiële instellingen in Nederland.

Wordt er toezicht verzorgd op de leennorm?

Nederlandse kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om de klanten bescherming te bieden tegen overkreditering, wat betekent dat je meer geld leent dan dat je financieel kunt dragen. Autoriteit Financiële Markten, oftewel AFM, is de financiële toezichthouder die zal functioneren als waakhond om toezicht te houden op de naleving van de leennormen door de financiële organisaties. De wettelijke verplicht van deze leennorm is overigens een zogeheten open norm. Dit betekent in principe dat de kredietverstrekkers zelf kunnen bepalen hoe ze invulling geven aan de norm. Deze invulling ligt dus helemaal open, maar alsnog zijn de financiële instellingen waar je geld kunt lenen wettelijk verplicht om hier rekening mee te houden. Erkende kredietverstrekkers waarmee het Nederlands Krediet Collectief samenwerkt zijn verenigd in de VFN hiermee borgen zij ook collectief de nieuwe leennorm.