Spring naar de content

Aangifte inkomstenbelasting 2020: tips voor zzp’ers

De aangifte inkomstenbelasting 2020; het is niet het leukste onderdeel van zzp’er zijn, maar het is wel belangrijk. Wat wel leuk is, is dat je door dit slim te doen, je geld bespaart.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Je kunt vanaf 1 maart 2021 je aangifte indienen. In de aangiftebrief die je hebt ontvangen staat de datum waarop je dit uiterlijk moet doen. Doorgaans is dat voor 1 mei, maar je kunt ook uitstel aanvragen. Doe je voor 1 april aangifte, dan krijg je voor 1 juli de belastingaanslag. We geven hier meer informatie en tips over de aangifte inkomstenbelasting 2020 voor zzp’ers.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Welke aftrekposten zijn er?

Wist je dat je als zzp’er over een winst tot € 29.185,- in 2020 geen belasting betaalt? Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen en slim omgaan met de fiscale regelingen. Een ervaren boekhouder kan je hierbij helpen. Door ervoor te zorgen dat je winst zo laag mogelijk is, betaal je zo min mogelijk belasting. Daarvoor kun je als zzp’er een beroep doen op de volgende aftrekposten:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • Oudedagsreserve
 • MKB winstvrijstelling
 • Heffingskortingen

Wat betekenen deze aftrekposten?

Voor de zelfstandigenaftrek geldt voor 2020 een bedrag van € 7030,-. Je moet dan voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. Als starter kun je eveneens een beroep doen op de startersaftrek. Je mag dan € 2123,- bij je zelfstandigenaftrek optellen. Deze regeling mag je in de eerste vijf jaar van je onderneming drie keer toepassen. Verder kun je over 2020 9,44% van je winst als aftrekpost gebruiken voor je oudedagsreserve tot maximaal € 9218,-. De MKB winstvrijstelling houdt in dat je 14% van je winst mag aftrekken, onafhankelijk van of je voldoet aan het urencriterium en de hoogte van je winst. Verder bestaan er ook nog heffingskortingen voor zzp’ers, zoals de algemene heffingskorting en arbeidskorting.

De nieuwste wetswijzigingen

Voor de inkomstenbelasting 2020 is een nieuw tweeschijvenstelsel ingevoerd met de volgende tarieven:

 • € 0 t/m € 68.507
  Binnen deze schijf betaal je 37,35% belasting.
 • € 68.507 of meer
  Binnen deze schijf betaal je 49,5% belasting. 

Verder is de zelfstandigenaftrek dit jaar gedaald naar € 7.030 en zal de komende jaren verder afnemen. Daarentegen gaat de arbeidskorting en algemene heffingskorting omhoog, waardoor je belasting toch gunstig kan uitvallen. De overheid wil hiermee de fiscale verschillen tussen ondernemers en werknemers verkleinen.

Aangifte inkomstenbelasting 2020: zelf doen of uitbesteden?

De aangifte van je inkomstenbelasting is een serieuze zaak. Vind je het heerlijk om met cijfers bezig te zijn en je te verdiepen in fiscale regelingen? Dan kun je dit zelf doen. Wees dan zo verstandig goede boekhoudsoftware te gebruiken. Dat scheelt je veel stress.  Is dit niet je favoriete bezigheid en vind je het lastig? Besteed je belastingaangifte dan uit aan een boekhouder zzp. Je bespaart hiermee veel tijd en zorgen. Je weet zeker dat al je aftrekposten optimaal worden benut, zodat je nooit te veel betaalt. Het is essentieel dat de aangifte op tijd binnen is of dat je op tijd uitstel aanvraagt. Een boekhouder zzp zal alles perfect regelen. Neem hier contact met ons op voor meer informatie.

Meer informatie

Wil je weten wat er allemaal mogelijk is om jouw boekhouding zo makkelijk mogelijk te maken? Op boekhouderzzp.com vind je alles wat je als zzp’er of klein bedrijf moet weten én vergelijk je gratis onafhankelijk boekhouders in jouw regio. Handig!