Spring naar de content

Leg de rode loper niet uit voor deze koningin!

Je hebt nu geen last van wespen, maar je kent het aloude spreekwoord: je moet het dak repareren als de zon schijnt! Als je nu een wesp ziet vliegen, is het mogelijk een wespenkoningin. Anders dan voor onze geliefde Máxima hoef je voor deze koningin niet de rode loper uit te leggen. Sterker nog, liever jaag je deze koningin weg!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Dat is onaardig, hè? Maar echt, liever laat je geen wespenkoningin toe in je tuin. Ze is namelijk op zoek naar een geschikt plekje om haar nest te gaan bouwen. Als ze dat bij jou op het terrein doet, in je tuin, onder dakpannen, in de spouwmuur, in de schuur of onder de carport, dan zitten jullie elkaar deze zomer in de weg, met alle gevolgen van dien. Dus liever voorkom je dat. Maarrrrr…. je zit natuurlijk niet het hele voorjaar in je tuin te kijken of er toevallig een wespenkoningin komt aanvliegen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat doet een wespenkoningin?

Wespenkoninginnen zijn geboren in augustus en september van het vorig jaar. Ze hebben overwinterd op een lekker beschut plekje. In de vroege lente worden ze wakker uit hun winterslaap. De koninginnen laten er dan geen gras over groeien, maar gaan direct op zoek naar een mooi plaatsje voor hun nieuw te bouwen nest. Ze zoeken dat plekje in de buurt van de locatie waar ze hun winterslaap hebben doorgebracht. Een koningin maakt een begin met een nest en legt direct eitjes in elk ‘babykamertje’. De eerste lichting wespen die daaruit voortkomt bouwt het nest verder uit. De koningin beperkt zich daarna nog slechts tot het leggen van eitjes.

Zoetigheid als brandstof

Een beginnend wespennest groeit zo in enkele maanden uit tot een woning die onderdak biedt tot wel 7000 wespen, in het meest extreme geval. Dat is dus een klein dorp! Zit zo’n nest bij jou op het terrein, dan weet je één ding zeker: vroeg of laat ervaar je flinke overlast van de wespen. Het nest wordt afgebouwd door werksters. Daarnaast verzorgen de werksters de larven. Ze brengen ze insecten die de werksters buiten het nest vangen. Als dank voor het voedsel, braken de larven een zoete vloeistof uit, die wordt opgezogen door de werksters. Dat is hun brandstof.

Gewapend conflict

Als alle wespen volgroeid zijn, is er dus ook geen zoetigheid meer te vinden in het nest. Dan moeten de wespen op zoek naar een alternatieve voedselbron: die vinden ze mogelijk bij jou in de keuken of aan tafel. Als het lekker weer is, zitten we graag buiten met ons hapje en drankje en daar lusten wespen ook wel pap van. Ze hebben zoetigheid nodig om te kunnen overleven en dus laten ze zich ook niet zomaar wegjagen. Daar ontstaat het conflict tussen mens en wesp. Een conflict dat niet zelden met wapens wordt uitgevochten.

Bouwen de wespen aan een nest?

Om een dergelijk conflict in de zomer te vermijden is het zaak om – als je de kans hebt – een beginnend wespennest direct aan te pakken. Als je wespen ziet vliegen in het voorjaar is het verstandig om hun vliegbewegingen te volgen. Misschien vliegen ze wel jouw spouwmuur in,  gaan ze de schuur binnen of duiken een heg in. Misschien zie je ze wel ‘in het dak verdwijnen’. Controleer dan of ze op die plaats een nest aan het bouwen zijn. Als dat het geval is, maak een inschatting van het effect dat een wespennest op die plek kan hebben deze zomer. Als je vermoedt dat de duizenden wespen die daarin hun huis hebben voor veel overlast zullen zorgen, is het verstandig om direct in te grijpen. 

Hoeveel gif kun je verdragen?

Je kunt natuurlijk proberen zelf het nest te verwijderen, maar dat is niet altijd een makkelijk klusje, afhankelijk van de plaats waar het nest zit. Het is wél altijd een gevaarlijk klusje, want hoe klein het nest ook is, de wespen zullen het met hand, tand en vooral angel verdedigen! Het zijn er dan nog geen duizenden, maar enkele tientallen of honderden kunnen je ook al flink in problemen brengen. Dat ze je zullen steken staat vast, het is de vraag in hoeverre jouw lichaam al dat wespengif kan verdragen. Liever neem je het risico niet en zoek je op Wespennest Verwijderen een lokale wespenbestrijder die het wespennest veilig en vlot voor je zal verwijderen. Je kunt dan uitkijken naar een mooie, rustige zomer!