Spring naar de content

Nabeschouwing van de Pauw-debatten: ‘Het rommelt binnen het CDA’

In samenwerking met ProDemos en Stemwijzer brengt HP/De Tijd deze verkiezingsmaand De Nabeschouwing. Kemal Rijken, Roderik Rekker, Huub Bellemakers, Kim van Keken en Ton F. van Dijk duiden de reeks lijsttrekkersdebatten geleid door Jeroen Pauw. Wat is de tussenbalans van de campagnes? En wat blijft bij van deze laatste serie een-op-een-debatten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jelle Kolen

Een week van Pauw-debatten komt ten einde. Inhoudelijk, verbindend en vooral poeslief voor elkaar: zo begon de week toen Sigrid Kaag (D66) en Lilliane Ploumen (PvdA) het spits afbeten. De ‘gehaktballen-soap’ was ongeveer het enige strijdpunt tussen de beide dames, verder werd er vooral vriendschappelijk (coronaproof) de hand geschud. Daarna liet Klaver (GroenLinks) als vanouds zijn grandioos ingestudeerde oneliners zien. Het meest beklijfde zijn tweekeuzevraag ‘Meer koeien of meer huizen?’ Hoekstra (CDA) wist zich hiermee duidelijk geen raad en bleef zelfs het antwoord schuldig op een van zijn eigen hoofdterreinen: de cijfers. Vervolgens zagen we een energieke Marijnissen (SP) aan het werk in een poging de ‘Zeven Dwergen-coalitie’ zonder de VVD te smeden. Segers (CU) was zoals hij altijd is: stabiel en betrouwbaar, zonder uitschieters.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Tot slot was er vandaag de strijd der titanen, het debat der debaters, de strijd om het Torentje. De politiek commentators hadden lang uitgekeken naar het kookpunt aan spanning als deze twee matadors de ring zouden betreden. Het was het eerste van een set van drie debatten, waar de publieke omroep Wilders’ afwezigheid bij Nieuwsuur mee beloont. Het werd een wereldrecord ingestudeerde boosheid uiten, waarin de twee in geheel eigen stijl beiden één punt uit het vuur sleepte. Op naar de volgende clash.

Het panel beschikte ditmaal over de expertise van Roderik Rekker als het gaat om jonge kiezers. Ze bespraken de invloed van digitale campagnevoering. “PvdA heeft nu vijf kandidaten onder de dertig bij de top 20 staan. Toch is dat geen garantie dat je daadwerkelijk jongeren bereikt.” Stapsgewijs passeerden de debatten de revue. De panelleden vielen over de zelfgekozen stellingen, ingestudeerde zinspreuken en de campagneflaters bij het CDA. Ton F. van Dijk: “Een lijsttrekker werd gekozen waarvan iedereen dacht dat hij het kon, wat niet zo blijkt te zijn. Het rommelt daar.” Gekscherend sloot Ton F. de nabeschouwing af met een gesignaleerde trend: “De ‘liselottisering’ van de politiek is een feit.” En Kim van Keken over de gespeelde boosheid van Mark Rutte: “Net alsof hij zegt: doe mij maar twee bier en bitterballen.”