Spring naar de content
bron: anp

Volt: progressieve peper in de Haagse politiek

Wat krijg je als je een Duitser, een Française en een Italiaan met elkaar in gesprek laat gaan over Brexit en de opkomst van populisme in Europa? Inderdaad, een pan-Europese partij genaamd Volt. De Nederlandse dependance van deze beweging wordt inmiddels door verschillende onderzoeksbureaus op één tot soms wel drie zetels gepeild. Heeft Volt met haar vernieuwende geluid bestaansrecht in een calvinistisch en toch vaak eurokritisch land als het onze?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Pieter Jansen

Het mag dan misschien een van de meer ontwikkelde nationale afdelingen van deze allereerste pan-Europese partij zijn, ook Volt Nederland staat overduidelijk nog in haar kinderschoenen. Het hoofdkantoor van de partij bevindt zich in een ietwat vervallen shared workspace aan de rand van het centrum van Utrecht en (mede) door de coronamaatregelen is het aantal medewerkers – het merendeel vrijwilligers – dat hier dagelijks aanwezig is op één hand te tellen. Ook huidig lijsttrekker Laurens Dassen zette zich lange tijd vrijwillig in voor de partij, maar kan intussen rekenen op een maandelijkse uitkering van 1500 euro. Bepaald geen vetpot, zeker niet in vergelijking met het bedrag dat hij bij zijn voormalige werkgever ABN Amro opstreek, maar hieruit blijkt direct de intrinsieke motivatie van de 35-jarige geboren Brabander.

De meeste kiezers zijn ondertussen wel op de hoogte van Volt. Het niet geringe aantal invloedrijke Nederlanders dat de afgelopen periode voor de partij in de bres sprong heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Al dan niet verkapte steunbetuigingen van publieke figuren als Sander Schimmelpenninck en Arjen Lubach – toch gezaghebbend bij het jonge electoraat dat Volt probeert aan te spreken – kwamen de partij meer dan uitstekend uit. Tel daar het betoog van schrijver Geert Mak, die sprak van ‘peper in de politiek’, en de persoonlijke Twitter-campagne van voormalig VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn bij op en je begrijpt waar Volts bekendheid ten dele vandaan komt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap