Spring naar de content
bron: anp

Vechten om de troon

Historica Daniela Hooghiemstra belicht in het boek Om de liefde, voor de troon de Spaanse jaren van prinses Irene en haar toenmalig echtgenoot Carlos Hugo van Bourbon-Parma. ‘Irene is doelbewust ingezet als vliegwiel in de strijd om het koningschap van Carlos Hugo.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Astrid Theunissen

Prinses Irene. We weten dat ze graag met bomen knuffelt en dat ze de moeder is van prinses Margarita, die tegen de wil van het Koninklijk Huis trouwde met Edwin de Roy van Zuydewijn. We weten ook dat deze tweede dochter van Juliana en Bernhard afstand heeft gedaan van het Koninklijk Huis en katholiek is geworden om in 1964 te kunnen trouwen met Carlos Hugo van Bourbon-Parma, die de troon van Spanje ambieerde. Nagenoeg niks weten we van wat er voorafging aan dit huwelijk, en van Irenes Spaanse jaren. 

Historica Daniela Hooghiemstra dook in de geschiedenis en ontdekte dat de prinses doelbewust is geschaakt om Carlos Hugo op de Spaanse troon te krijgen. In haar boek Voor de liefde, om de troon schetst ze de gevolgen van die actie voor de Oranjes en de jarenlange vergeefse strijd van Carlos Hugo en Irene om koningspaar van Spanje te worden. Het is een fascinerend maar soms ingewikkeld verhaal, beaamt Hooghiemstra, en om die strijd van Carlos Hugo te snappen moeten we even terug in de tijd, naar het naoorlogse Spanje van dictator Franco. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 6 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap