Spring naar de content
bron: anp

(On)leefbaar Rotterdam

Schooluitval, werkloosheid en verpaupering; de problemen van Rotterdam-Zuid zijn van on-Nederlandse omvang, concludeerde een Rijksonderzoek in 2011. Er werd een Nationaal Programma opgetuigd om de wijk te verbeteren, onder leiding van oud-wethouder Marco Pastors. Hoe staat het stadsdeel, net zo groot als Eindhoven, er tien jaar later voor? ‘Je hoeft het niet per se naar je zin te hebben in Zuid, als je maar aan het werk gaat.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

‘Lekker ananasje’ klinkt het in de ene kraam, ‘mandarijnen, euro per kilo’ in de andere, ‘druiven zonder pit’ in de derde. Het is zaterdag: weekmarkt op het Afrikaanderplein in Rotterdam. Een bont multicultureel gezelschap komt hier samen: mannen met fez, vrouwen met hoofddoek. De standaardgroet is: salam aleikum. 

Ik vraag aan een marktkoopman of hij het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) kent, bedoeld om de arme zuidelijke helft van de stad – met 200.000 inwoners net zo groot als Eindhoven – op te kalefateren. Het programma bestaat nu tien jaar, maar de koopman heeft er slechts vaag van gehoord. “Is het niet iets met huizen of zo?” reageert hij. “Nou ja, ik weet er weinig van.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap