Spring naar de content
bron: anp

Van Ambtstermijn tot Zakenkabinet

Waar blijft de Progressieve Volkspartij? Wat maakt Mark Rutte zo ongrijpbaar? Waarom hebben politici nauwelijks greep op de financiële sector? Wanneer begint Pieter Omtzigt zijn eigen partij? De politieke stand van het land gevat in de letters van het alfabet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

A van ambtstermijn. Het was een idee van D66-lijstrekker S. Kaag om Nederlandse minister-presidenten in het vervolg niet meer dan twee ambtstermijnen (van in totaal acht jaar) te geven. Naar het voorbeeld van de Amerikaanse president. Beter voor de democratie, beter voor de geestelijke en fysieke gezondheid van de eerste minister, voor wie een werkweek van ’s ochtends acht tot ’s avonds tien normaal schijnt te zijn. Voor die acht jaar is iets te zeggen, maar mag die uiterste houdbaarheidsdatum dan voortaan – en wederom naar analogie van de Amerikaanse administration – ook gelden voor al dat rond de MP sjouwende volk van politieke assistenten, topambtenaren, speech-schrijvers en overige van staatswege betaalde tassendragers?

B van berusting. Steeds meer deskundigen stellen dat Covid-19 niet meer zal verdwijnen. We kunnen ons tegen de klippen op inenten, of de volgende mutant verschijnt alweer. Er is geen lockdown of avondklok tegen opgewassen. Af en toe zullen er uitbraken zijn, gevolgd door rustiger periodes, maar we kunnen er maar beter in berusten dat Covid-19 een nieuwe, dodelijke ziekte is en blijft. Daarom moeten we snel verder met leven. In een ander normaal, dat wel.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap