Spring naar de content
bron: robin utrecht/anp

Afvallen door een prik

Binnenkort is het misschien al zover: mensen met obesitas kunnen een middel laten injecteren dat bij hoge doseringen leidt tot spectaculair gewichtsverlies. Maar alleen met leefstijlverandering worden de echte oorzaken aangepakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

De markt voor geneesmiddelen tegen overgewicht en obesitas is potentieel zeer aantrekkelijk voor de farmaceutische industrie, zou je denken. Alleen hebben vooralsnog alle ontwikkelde middelen dramatisch gefaald, door gebrek aan werkzaamheid, en vooral vanwege de vaak ernstige bijwerkingen. Tot nu toe althans, want er lijkt een middel in ontwikkeling dat in onderzoek spectaculair gewichtsverlies laat zien.

In Nederland heeft meer dan vijftig procent van de volwassen bevolking last van overgewicht en obesitas. In landen zoals de Verenigde Staten is dat met zeventig procent nog veel erger. En de oorzaak van deze pandemie begint geleidelijk tot ons door te dringen. In de loop van de tweede helft van de twintigste eeuw veranderde onze voeding in snel tempo van betrekkelijk onbewerkt naar de moderne industriële producten. De redenen daarvoor waren uiteenlopend. Enerzijds werden verzadigde vetten en cholesterol in natuurlijke voeding zoals zuivel bestempeld als ziekmakend. Dit gaf aanleiding tot de introductie van halfvolle en magere koolhydraatrijke producten. Anderzijds kregen we te maken met de overgang van een
productiegerichte economie naar een diensteneconomie met onregelmatige werktijden, en ontstonden er meer eenpersoons-huishoudens. Daarom nam de behoefte aan lang houdbare en makkelijk te bereiden bewerkte voeding toe.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap