Spring naar de content
bron: anp

Boeren zijn niet gek

Bij de afgelopen verkiezingen kwamen duurzame landbouw en inkrimping van de veestapel vaak ter sprake. Als de kloof tussen stad en platteland ergens zichtbaar wordt, dan is het wel in de discussies over het boerenbedrijf en de stikstofcrisis. Boeren verwijten de stedeling gebrek aan kennis en de stedeling stigmatiseert de boer als milieuvervuiler en dierenmishandelaar. De tien grootste misverstanden over de landbouw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Oswin Schneeweisz

1 Het afschaffen van de bio-industrie is goed voor het dierenwelzijn

Nergens ter wereld is het dierenwelzijn in de agrarische sector zo goed geregeld als in Nederland. Als je de intensieve veehouderij afschaft, komen er dus meer producten uit landen waar de dieren er veel slechter aan toe zijn. Je bereikt dus precies het tegendeel van wat je wilt bereiken. Een fraai staaltje ‘window-dressing’, zou ik zeggen. En zolang de consument nog steeds voor het goedkoopste kippetje kiest, lijkt het afschaffen van de bio-industrie een illusie. Natuurlijk kun je heel Nederland, zoals de Ouwehandjes onder de politici dat willen, ook op een vega-dieet zetten. Dat is echter niet alleen onhaalbaar, maar ook onwenselijk en misschien ook wel een tikkeltje ondemocratisch en onsmakelijk. 

Het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature plaatste de Nederlandse landbouw in de topvijf van landen met de meest duurzaamste voedselsystemen. Je kunt je dus afvragen of halvering van de veestapel geen pure kapitaalvernietiging is. “Als je de helft van de beesten wegdoet, heb je de helft van de boeren niet meer nodig, de helft van toelevering niet, de helft van de slachterijen niet, de helft van de eierverwerking,” zei landbouwanalist Harry Smit van de Rabobank in dagblad Tubantia. “Je gooit heel veel werkgelegenheid weg. Terwijl de Nederlandse boeren juist kampioen in efficiënt produceren zijn.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen