Spring naar de content

Sint Pieter Omtzigt

De kwestie Pieter Omtzigt is vooral héél Nederlands, vindt Jan Kuitenbrouwer. "Daar heb je het weer, die typisch Nederlandse combinatie van getuigenisdrang en consensusdwang. Glanzende woorden en vale daden. We klappen voor Pieter, die niet rust voor hij antwoorden heeft, maar we stemmen op Mark, die zegt: niemand gaat hier uitleg over geven.''

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Van buitenlanders krijg je wel eens de vraag wat voor land Nederland nu eigenlijk is, en ik ontdekte ooit dat je een heel eind komt door ons omroepbestel voor ze te beschrijven. Ons omroepstelsel is een Madurodam van Nederland. Elke groep in de samenleving kan zijn eigen omroep krijgen om zijn eigen achterban te bedienen, maar in plaats daarvan gaan ze om het hardst concurreren om de gunst van de massa, iets waartoe ze opgericht noch geëquipeerd zijn, met van elkaar afgekeken succesformules. Elke dag dezelfde talkshow, met een andere afzender. ‘Op1', vijf tinten grijs.

Juist omdat wij ons in dit splijtzuchtige laagland altijd weer moeten neerleggen bij kleurloze compromissen, vinden we het van groot belang dat de wereld weet hoe we er eígenlijk over denken. Voor Grote Daden geen kans, maar voor Grote Woorden des te meer. En zo hebben wij geleerd om profileringsdrang te combineren met consensusdwang. Ieder bouwt zijn eigen kerk, maar samen bewaken we de dijken. Het woord glanst, de daad is vaal.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap