Spring naar de content

Slecht internet thuis? Dit kun je eraan doen!

In de tijd waarin het internet onmisbaar is geworden, is het erg vervelend als je internetverbinding thuis niet naar wens presteert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Veel is er immers afhankelijk van: computers, laptops, tablets, domotica, smart tv’s en de Chromecast. Alle reden dus om naar een oplossing te zoeken wanneer je thuis slecht internet ervaart. We geven een aantal tips die het probleem zouden kunnen oplossen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Langzaam abonnement voor internet thuis

Eerst is het belangrijk om vast te stellen of het internetabonnement dat je hebt wel geschikt is voor de gewenste belasting. Een internetverbinding die een acht jaar nog voldoende bandbreedte had, kan nu overladen zijn door het toevoegen van steeds meer apparaten die er gebruik van maken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij DSL-internet, internet via de telefoonlijn. De maximale bandbreedte daarvan is al aardig beperkt, en de afstand naar de wijkcentrale neem alleen maar meer capaciteit weg. Overstappen op kabelinternet of internet via glasvezel kan dan het probleem oplossen. Heb je al kabelinternet, maar heb je een abonnement voor internet thuis met een lage downloadsnelheid? Kijk dan of je kunt upgraden naar een hogere maximale downloadsnelheid.

Router vervangen of verplaatsen

Zou je abonnement voldoende bandbreedte moeten bieden om de belasting aan te kunnen? Dan is er iets anders aan de hand. Heb je een PC of laptop die internet krijgt via een kabel? Kijk dan eerst hoe de verbinding op deze computer presteert. Is het hier ook slecht, terwijl de computer zelf het verder prima doet? Vraag dan aan je provider of je een nieuwe router kunt krijgen. Doet het internet het wel goed via een kabelverbinding maar de wifi niet? Probeer dan eerst of je de router kunt verplaatsen naar een meer strategische plek in je woning. Muren, andere objecten en afstand zwakken het draadloos internetsignaal af. Als je je router verplaatst, kan het zo zijn dat je een betere dekking over het huis krijgt en wel op de benodigde plekken een goede internetverbinding hebt.

Wifi-signaal verlengen

Levert het verplaatsen van je router te weinig verbetering op? Dan is het simpelweg niet mogelijk om met één bron voor voldoende dekking in huis te zorgen. Dat wil niet zeggen dat er een tweede internetabonnement bij moet nemen. Er zijn technische oplossingen waar je in kunt investeren. Zo kun je bijvoorbeeld access points installeren. Dit zijn een soort assistent-routers die je elders in huis ophangt en met een kabel verbindt aan je router. Daar moet je dus wel voor boren. Maar het voordeel is dan wel dat deze access points vanaf hun locatie het internet signaal op volle sterkte doorgeven als een draadloos signaal. Een alternatief zonder kabels, is een mesh-wifi systeem installeren. Dit zijn een soort satellieten die je verspreid kunt ophangen en die samenwerken om voor een betere spreiding van het draadloos internet te zorgen.

Wifi-repeaters werken onvoldoende

Een aantal jaar geleden was het erg populair om een wifi-repeater in te zetten om voor wifi-dekking in de woning te zorgen. Dit is echter geen goede oplossing voor het probleem van slecht internet thuis. Een wifi-repeater vangt een draadloos internetsignaal op dat door de afstand vanaf de router al verzwakt is. Omdat de wifi-repeater niet te tegelijkertijd kan ontvangen en uitzenden, wordt het binnenkomende signaal bij het uitzenden ook nog eens gehalveerd. Dit creëert wellicht een illusie van een bredere spreiding van de wifi, maar de kwaliteit daarvan laat veel te wensen over.

Hopelijk kun je met behulp van deze tips ervoor zorgen dat jouw internet thuis wél naar wens gaat functioneren. Wat is er immers irritanter dan thuis met een zwakke internetverbinding opgescheept te zitten?