Spring naar de content
bron: anp

It’s not the crime, it’s the cover up

Jan Kuitenbrouwer probeert Mark Ruttes open relatie met de waarheid te verklaren: "Rutte was een meester in het krijgen van vergeving. Het personage dat hij neerzet, de immer opgewekte, goedlachse boy next door, is zo overduidelijk gespeend van iedere kwade intentie, dat het weinig moeite kost om aan te nemen dat hij te goeder trouw was."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Als Mark Rutte voorkomt in mijn columns, en sinds een jaar of vijftien gebeurt dat zo nu en dan, gaat het vrijwel altijd over zijn losvaste relatie met de waarheid. De talrijke gelegenheden waarbij zijn geheugen hem in de steek liet zijn de afgelopen weken veelvuldig op een rij gezet. Het komt er op neer dat wanneer Rutte de mogelijkheid heeft om zijn huid te redden door zich iets niet te herinneren, hij die benut. En dan te bedenken dat hij, volgens zijn oude vriend Jort Kelder, een "voortreffelijk geheugen" heeft. Als er iets aan dat geheugen mankeerde zou je nu en dan een bericht verwachten dat hij een belangrijke Brusselse bijeenkomt is vergeten, of Angela Merkel 'dingetje,’ noemt. "Van Duitsland, kom, hoe heet ze." Tijdens het ‘functie elders’-debat, vorige week donderdag, beschreef hij gedetailleerd hoe hij bij binnenkomst voor zijn gesprek met Jorritsma en Ollongren de twee aanwezige notulisten "kort had toegeknikt", maar dat het in dat gesprek bij herhaling over Pieter Omtzigt was gegaan, was hij glad vergeten! De geheugenexpert Douwe Draaisma zei in NRC: "Ik heb toch heel wat Alzheimers-café’s gedaan, maar zout heb ik het nog nooit gegeten!"

In datzelfde debat zei Rutte op een gegeven moment: "Ik heb niets fout gedáán, maar wel een fout gemáákt." Het is een klassieke Rutte-zin. Ruttes retorische EHBO-doos bevat meer dan de glasharde ontkenning en het oostindisch geheugenverlies, ook het sofisme hanteert hij graag. Ruttes voorganger Balkenende werd vergeleken met Harry Potter, maar de ware tovenaar uit de recente vaderlandse geschiedenis is Mark Rutte. Niet voor niets werd hij door een vakbondsbestuurder ooit met Jomanda vergeleken. Creatieve logica en het vermogen mensen erin te laten geloven, het is een rode draad in Rutte's loopbaan. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen