Spring naar de content

Investeren in laadpalen: blok aan het been of goudmijn?


We ontkomen er niet meer aan: de revolutie van staafmixers op wielen. Waar decennia geleden niemand daadwerkelijk bezig was met de invloed van benzine en diesel op onze planeet, ligt dat nu volledig anders. Sterker nog, vandaag de dag is het zelfs een hype om te laten zien hoe ‘milieubewust’ je bent. Gezien de ambitieuze klimaatdoelstellingen is dit geen slecht idee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Ook bedrijven krijgen dankzij nieuwe wetgevingen van alles opgelegd. Zo moeten (sommige) bedrijven sinds 2020 verplicht laadpalen op het parkeerterrein plaatsen. Hier zit lang niet ieder bedrijf op te wachten: is dit nou een blok aan het been, of juist een potentiële goudmijn?

Laadpalen bij wet verplicht

Om de CO2-uitstoot te verminderen heeft in 2020 de overheid besloten dat ieder gebouw met een commerciële functie verplicht oplaadpunten voor elektrische auto’s moet hebben. Hierbij gaat het om 10% van alle parkeerplaatsen bij nieuwe of gerenoveerde gebouwen die in totaal 10 of meer parkeerplaatsen hebben. Heb je bijvoorbeeld 20 parkeerplekken, dan moet je minimaal 2 oplaadpunten aanbieden. Vanaf 2025 zal deze regeling ook gaan gelden voor bestaande gebouwen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Het belang van laadpalen

Het doel van deze wetgeving is logisch: zoveel mogelijk mensen stimuleren om elektrisch te gaan rijden. Want hoe meer elektrische rijders, hoe minder CO2-uitstoot. Echter heeft een zakelijke laadpaal ook voordelen voor bedrijven. Zo verbetert het jouw duurzame imago als bedrijf. Je toont namelijk direct aan hoe belangrijk jij duurzame innovatie vindt. Bovendien bied je hiermee je klanten, medewerkers en bezoekers een extra service. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het potentiële verdienmodel! Want het hebben van laadpalen kan je zelfs geld opleveren.

Potentieel verdienmodel van een laadpaal

Een laadpaal kopen is over het algemeen geen grote investering de meeste bedrijven. Dit wordt dankzij diverse belastingvoordelen, zoals bijvoorbeeld de Milieu-investeringsaftrek (MIA), nog aantrekkelijker gemaakt. En heb je eenmaal een laadpaal aangeschaft, dan begint het verdienen. Je kunt namelijk het laadtarief van je laadpaal zelf instellen. Als je ervoor zorgt dat deze hoger ligt dan het tarief dat jij betaalt per kWh, dan wordt een laadpaal een interessante inkomstenbron. En heb je veel bezoekers, waardoor de laadpaal vaak in gebruik is, dan verloopt het terugverdienproces nog sneller! Zodra de paal is terugverdiend, zal je dagelijks winst maken op je laadpaal. Je hebt dan namelijk géén kosten meer.

Zonnepanelen en laadpalen Je kunt het potentieel verdienmodel van een laadpaal naar een nog hoger niveau tillen: zonnepanelen combineren met je laadpaal. Het hebben van zonnepanelen biedt veel voordelen voor een bedrijf. Je kunt namelijk de energie die je nodig hebt (gedeeltelijk) zelf opwekken. Je zou deze energie echter ook commercieel kunnen aanbieden aan je klanten dankzij een laadpaal. Wanneer een klant dan gebruik maakt van jouw laadpaal zal zijn auto worden opgeladen met door jou opgewekte energie. Kortom: alle opbrengsten van de laadpaal zijn dan voor jou!