Spring naar de content
bron: anp

Verbeter uw afweersysteem

Veel mensen lopen zonder het te weten rond met een verstoord immuunsysteem, bijvoorbeeld door stress, slaapgebrek, weinig beweging, slechte voeding of een combinatie van die factoren. Gelukkig kunt u zelf een hoop doen om uw afweer – en daarmee uw weerbaarheid tegen corona – te versterken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Als er iets duidelijk is geworden door de Covid-19-pandemie, dan is het wel het belang van een goed werkend afweersysteem. Het slechte nieuws is dat een groot deel van de bevolking rondloopt met een verstoord immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen allerlei ziekten is verzwakt. Er bestaan geen medicijnen om die te herstellen. Het goede nieuws is dat we zelf over de gereedschappen beschikken om onze weerstand te verbeteren, ook tegen Covid-19.

Ons immuunsysteem kunnen we beschouwen als een combinatie van brandweer, politie en leger, die ons lichaam verdedigen tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf, zoals micro-organismen – maar ook tegen gevaren die van binnenuit komen, zoals cellen die op het punt staan te ontaarden in kankercellen. Velen denken daarbij: hoe sterker onze afweer is, hoe beter. Dat is echter niet volledig juist. Onze afweer dient nauwkeurig afgesteld te zijn, zodat het zich afzijdig houdt van alles wat lichaamseigen en dus normaal is, en met afgemeten kracht reageert bij een potentieel schadelijke cel of micro-organisme. Hiervoor beschikken we over algemene middelen, zoals een intacte huid, slijmvliezen en standaard afweerstoffen en cellen in ons bloed. Verder heeft ons immuunsysteem de mogelijkheid om zeer snel te reageren op schadelijke invloeden, door de aanmaak van heel specifieke antistoffen die alleen één bepaalde ziekteverwekker aanpakken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap