Spring naar de content
bron: undercover

De Vlaamse School rukt op

Vlaamse talenten zijn in opmars op de Nederlandse tv. Ze doorkruisen ons land op zoek naar mooie verhalen, ze produceren thrillers, culinaire reisshows en drama. Er is een ware Vlaamse School ontstaan: professionaliteit gecombineerd met losheid en humor. De zuidelijke touch in de Hollandse polder. ‘Misschien hebben wij Vlamingen een wat zachtere manier van binnenkomen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

En toen was-ie er ineens: de Belg. Mei 1971: auteur en tv-ster Godfried Bomans trekt welgemoed naar het zuiden om daar allerlei bewindslieden, geestelijken, kunstenaars, geleerden en studenten te interviewen. Het resultaat, Een Hollander ontdekt Vlaanderen, is te zien op de Belgische publieke omroep BRT. Een groot succes in de Vlaamse huiskamer. 

Maar ook in de ónze. Nederlanders in het grensgebied – verder ging de techniek nog niet – konden de reeks ontvangen en keken graag. De ‘rest’ van het land kocht het gelijknamige boek bij de serie, dat in december 1971 op de tweede plaats in de bestsellerlijst kwam. En voor wie alles had gemist, zond de KRO in januari 1972 ter gelegenheid van Bomans’ overlijden een samenvatting uit van de tv-serie, zo memoreert het Godfried Bomans Genootschap.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap