Spring naar de content

Hoe worden zonnepanelen gemonteerd?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren een enorm succes. Je zult ze vast en zeker in de wijk zijn tegenkomen. Wanneer je overweegt om zonnepanelen te nemen, is het begrijpelijk dat je goed geïnformeerd wil worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het is tenslotte een grote investering. Gelukkig zijn zonnepanelen de laatste jaren een stuk goedkoper geworden en na een tijdje wordt het geld terugverdiend door de afnemende energiekosten. Daarnaast zijn zonnepanelen niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Er zijn namelijk minder fossiele brandstoffen nodig. Maar hoe worden de zonnepanelen eigenlijk bevestigd aan het dak? Een kwalitatieve montage zal een groot verschil maken in de levensduur en werking van de zonnepanelen. We leggen je uit hoe het in zijn werk gaat. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het geschikte dak 

In de meest ideale situatie staat het dak gericht op het zuiden. Ook het aantal graden van de hellingshoek hebben effect op de zonnepanelen, een perfecte hellingshoek is 36 graden. Echter wanneer het dak hiervan afwijkt, kan het nogsteeds zeer geschikt zijn. De zonnepanelen mogen niet uitsteken van de dakrand, dakgoot of de nok. Om de zonnepanelen te monteren, wordt een montagesysteem gebruikt. Het juiste zonnepanelen montagesysteem hangt af van het dak, welke we verder voor je toe zullen lichten. Wanneer er zich obstakels op het dak bevinden, is dit vaak geen probleem. Door middel van het systeem kan hier omheen gebouwd worden en wordt er gelet op de schaduw die de obstakels vormen. Dit ook om het optimale rendement te behalen. 

Zonnepanelen voor platte en schuine daken

Er zijn verschillende systemen voor platte en schuine daken. Daarnaast heeft ook nog de dakbedekking invloed op het juiste systeem. Esdec heeft verschillende montagesystemen ontwikkeld die zijn afgestemd op het soort dakbedekking. De ClickFit serie van Esdec kan gebruikt worden met daken die pannen, golfplaten, bitumen, staal, lei en fels als dakbedekking hebben. Het systeem is gebruiksvriendelijk door het handige kliksysteem, zo kan de installatie snel plaatsvinden. Echter kan het ook zo zijn dat het gaat om een plat dak. Hiervoor is een speciaal zonnepanelen montagesysteem plat dak ontwikkeld. Dit is van groot belang, omdat de panelen zo alsnog in een hellingshoek worden bevestigd. Zo kan het optimale resultaat behaald worden. Het Flatfix montagesysteem maakt het mogelijk om te variëren met rijlengtes en opstellingen. Het sterke en lichtgewichte systeem van Esdec is bestendig tegen alle weersinvloeden waardoor het systeem lange tijd mee zal gaan. Kortom, genoeg mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen!