Spring naar de content

Waarom huren interessanter kan zijn dan kopen

Een huis kopen; het is een droombeeld waar velen van ons mee zijn opgegroeid. Toch is het op de huidige woningmarkt niet altijd de voordeligste keuze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Daarom is het belangrijk dat je de voor-en nadelen van huren en kopen goed tegen elkaar afweegt. Soms is een huis huren een stukje interessanter, ondanks dat dit niet strookt met het ideaalbeeld. Om een weloverwogen keuze te maken, zul je goed op de hoogte moeten zijn van alle redenen om wel en niet te huren.

Gestreste woningmarkt in Nederland

Voordat je goed en wel kunt beslissen wat bij je past, is het van belang dat je je eigen situatie ook even onder de loep neemt. Wat is je inkomen, waar wil je wonen en wat zijn je toekomstplannen? Deze zaken zijn van cruciaal belang bij het maken van de keuze. In sommige steden in Nederland is het financieel gezien een uitdaging om een koopwoning voor een redelijke prijs te vinden. Huren is dan een goede oplossing totdat de huizenprijzen weer een beetje zakken. Ook kan huren erg interessant zijn als je nog in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en al een flinke tijd staat ingeschreven bij een woningcorporatie.

Op een gestreste huizenmarkt als die in Nederland is het goed om de prijzen in de gaten te houden. Een huis kopen op de piek van de huizenprijs is misschien onverstandig als je niet altijd op dezelfde plek wilt blijven wonen. Het is dan immers lastig om de woning voor hetzelfde of met winst te verkopen. Ben jij nog aan het wikken en wegen wat betreft kopen en huren? Bekijk dan de onderstaande voor- en nadelen.

Voordelen van een huis huren

Het grote voordeel van een huis of appartement huren is dat je flexibel bent. Zodra je bijvoorbeeld moet verhuizen voor je werk of gezin, kun je je huurcontract opzeggen en ben je ‘m binnen een maand kwijt. Ideaal als je je nog niet vast wil leggen op een specifieke plek.

Een ander voordeel van huren is dat je het grote onderhoud van de woning niet zelf hoeft te betalen. Als je kozijnen bijna wegrotten van ellende, is het de taak van de verhuurder om dit voor je op te lossen. Doet hij dit niet? Dan kun je een huurverlaging aanvragen. Doordat de verhuurder hier aansprakelijk voor is, heb je zelf deze (vaak hoge) kosten niet.

Bovendien heb je voor een huurhuis geen hypotheek nodig. Zo kun je ook zonder vast contract of intentieverklaring aan woonruimte komen. Vaak hoef je enkel aan te tonen dat je een inkomen hebt door middel van salarisstrookjes. Let er wel op dat bij vrije sector huurwoningen vaak gevraagd wordt dat je minimaal drie keer de huurprijs per maand hebt in te komen. Deze huurwoningen worden vaak via makelaars of particuliere verhuurders aangeboden. Op een woningplatform, zoals Huurstunt.nl, kun je eenvoudig op zulke huurwoningen reageren. Schrijf je ook meteen in voor de woningnieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van nieuw aanbod.

Nadelen van een huis huren

Het grote nadeel van een huurwoning is dat je maandelijks geld uitgeeft waar je nooit meer iets van terugziet. Elke euro die je investeert in een huurwoning komt enkel tegemoet aan je eigen (tijdelijke) woongenot en niet aan een vermogen op lange termijn. Denk dus goed na of de voordelen hiervan opwegen tegen de nadelen.

Een ander nadeel van huren is dat vrije sector huurwoningen vaak lastig te bemachtigen zijn als je een lager inkomen hebt. Verhuurders vragen vaak om drie keer de huurprijs als inkomen. Een appartement huren in Amsterdam is erg duur en deze regel is daarom ook lastig als je daar graag wilt wonen. Voor een huurwoning van 1.200 euro moet je dan dus minimaal 3.600 euro bruto per maand als inkomen hebben. Heb je dan niet, dan wordt huren in de vrije sector lastig. Om dit op te lossen, zou je wat meer in de omgeving van de grote steden kunnen kijken. Hier liggen de prijzen vaak iets lager, waardoor huren toegankelijker wordt. Dit geldt vaak ook voor koopwoningen. Verbreed dus je horizon en kijk wat bij jouw situatie past. Zo kun je een ideale koop- of huurwoning vinden.