Spring naar de content
bron: anp

Frank Sinatra in Volendam

Onder verantwoordelijkheid van Rijksoverheid speelde cabaretier Peter Pannekoek een voorstelling in Volendam. HP/De Tijd was aanwezig bij dit testevenement. "Organisatie- en regeldrift was in het culturele hart van het dorp verheven tot stijlmiddel."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jelle Brumsen

Het is dezer dagen goed zoeken naar vertier buitenshuis. Uiteindelijk klop je dan onvermijdelijk aan bij de Rijksoverheid, die er immers is voor de burger, en zeker niet andersom, althans, zo luidt de theorie. Na even speuren beland ik op een pagina die zich ‘testen voor toegang tot sociale activiteiten’ noemt. Een mooie taalvondst van de ambtenarij. Testen duidt enerzijds op het feit dat het experimenten betreft, maar om toegang te krijgen tot deze testen is vooral belangrijk: laat je vooraf testen!

De activiteiten zijn onderverdeeld in zes opmerkelijke categorieën. Zo is er de categorie ‘casino’s en speelhallen’, een mooie sociale activiteit. Het begrip ‘sociale activiteit’ blijkt nogal opgerekt. Klikken op de categorie ‘zakelijke bijeenkomsten’ levert bijvoorbeeld een mogelijkheid op om met dertien andere gelukkigen een ‘bureau horizon training’ in het Oosterbeekse Bilderberghotel bij te wonen. Prins Bernhard zou zich omdraaien in zijn graf. Afgaande op de opties moet je concluderen dat de overheid een sociale activiteit allang niet meer ziet als iets dat de belofte dan wel het dreigement tot een gesprek met een medeburger in zich mee draagt. Gezien de recente politieke ontwikkelingen hoeft dit ook weer niet al te veel verbazing op te wekken. Ook opvallend was de enorme lijst monumenten die bezocht kunnen worden: kastelen, forten, kerken. Ik vond de secularisering plots wel érg radicaliseren. In polonaise door het Huis van God? Uiteindelijk koos ik voor een ‘culturele activiteit’, waarna een muur van subcategorieën opdook. ‘Mag ik van u van culturele activiteit het theater,’ vroeg ik aan Vadertje Staat. Dat mocht. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap