Spring naar de content
bron: anp

Beleggen is booming onder jongeren

Steeds meer jongeren beleggen. Niet alleen met spaargeld of inkomsten uit een bijbaan, maar ook met geleend geld. Drie deskundigen over de voor- en nadelen van beleggen als je jong bent. "Jongeren zijn bevattelijk voor dat snelle geld en nemen ook veel meer risico’s.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Kolen

Het afgelopen jaar was een ongekend financieel jaar. Lockdowns dwongen de normaal zo rijkelijk spenderende Nederlander geld op te potten, terwijl de negatieve rente op spaargeld verre van uitnodigend is. Zo ook voor jongeren en studenten: geen prijzige etentjes, dagelijkse feestjes in de kroeg of verre reizen naar andere continenten. Met wekelijks pakketjes bestellen via AliBaba of Bol.com of sushi via Thuisbezorgd ging het gemiddelde studentenbudget ook niet op. In de zoektocht naar een beetje spanning en vermaak kregen velen van hen daarom een nieuwe hobby: beleggen. 

De gewekte interesse onder jongeren heeft direct geresulteerd in een nieuwe digitale markt. Om aan informatie te komen raadplegen studenten nu een uitdijend assortiment aan kanalen op YouTube, Instagram, Twitter en Reddit, waar zelfbenoemde beleggingsgoeroes en ‘financieel influencers’ over elkaar heen buitelen om hun keuzes toe te lichten. Zo kwam rapper Boef, die beschikt over een enorme populariteit onder de jongere generatie, met een beleggingscursus, die voor enkele honderden euro’s aan te schaffen is. Steeds lastiger is het om de echte financiële experts te scheiden van slimme beleggers die hun eigen aandelen aanprijzen om de prijs op te drijven. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap