Spring naar de content
bron: anp

Pas verschenen: Magnus, Van Vliet, Lakmaker

Thomas van den Bergh bespreekt De onfortuinlijke van Ariel Magnus, Heimwee naar morgen van Paul van Vliet en De geschiedenis van mijn seksualiteit van Sofie Lakmaker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Vierde rijk

In 2010 boekte de Franse schrijver Laurent Binet veel succes met zijn roman HhhH, waarin hij in de huid kroop van nazi Reinhard Heydrich. De Argentijn Ariel Magnus doet nu iets vergelijkbaars in De onfortuinlijke. Hij vertelt het verhaal van de nazi-gemeenschap in Zuid-Amerika vanuit het perspectief van Adolf Eichmann, die zoals veel oorlogsmisdadigers na de oorlog naar Argentinië vluchtte.

Over Eichmann zijn al boekenkasten volgeschreven (Harry Mulisch, Hannah Arendt). Toch voegt Magnus’ verhaal iets waardevols toe aan de Eichmann-literatuur. Niet eerder werd het gedachtegoed van deze kille, berekenende ‘architect van de Holocaust’, die in Argentinië fantaseerde over de stichting van een Vierde Rijk, van binnenuit beschreven. Met als merkwaardig effect dat de geschiedenis wordt omgekeerd: Eichmann vluchtte niet naar Zuid-Amerika, maar werd verjaagd uit Duitsland, de ontvoering door de Mossad is geen heldhaftige actie maar een tragisch complot. Ten slotte weet de lezer amper meer wat goed is en wat fout, in deze intrigerende roman.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap