Spring naar de content
bron: Michael Sohn/afp

Hoe verder na Merkel?

Het ‘Mutti Merkel’-tijdperk loopt op zijn einde. Hoe zal het ons raken wanneer de bondskanselier na de verkiezingen van september van het toneel verdwijnt? Kunnen we van haar opvolger eenzelfde depolitiserende, wat saaie stijl verwachten of zal het heel anders worden? Duitsland-watchers over de toekomst van onze oosterburen na Angela. ‘In Nederlandse talkshows heeft niemand er oog voor.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

De jongere generaties kunnen zich al geen tijd meer herinneren zonder de Europese Unie. Maar dat betekent niet dat de interesse voor wat er elders in de Unie gebeurt – in de buurlanden bijvoorbeeld – toeneemt. Waar Nederlanders eind twintigste eeuw nog regelmatig naar Duitse of Belgische zenders keken en zo op waakvlamniveau in contact bleven met de werkelijkheid achter Hazeldonk of Lobith, wijst alles er tegenwoordig op dat de greep van de Angelsaksische cultuur, onder meer via Netflix, zo dominant is geworden dat de kennis van wat zich oostwaarts van Nederland afspeelt hard aan het afnemen is. Als een Duitser trainer wordt van een Nederlandse topclub, wordt hij negen van de tien keer in het Engels bevraagd. En de roep om de afdeling vreemde talen op de middelbare school voortaan te bevrijden van een onpopulair vak als Duits wordt steeds luider, zeker nu de lobby’s om digitale vaardigheden en allerlei burgerschapsdeugden een plekje in het curriculum te geven aan kracht winnen. 

Tel daarbij het contrast op tussen de massale media-aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen – die al ruim een jaar van tevoren wordt ingezet – en de oorverdovende stilte die de in september geplande Duitse verkiezingen ten deel valt, en je vraagt je af of we in Nederland überhaupt nog wel doorhebben van welk machtsblok (de EU) en welke cultuur (de Rijnlandse) we deel uitmaken. “Dat de grote partijen in Duitsland allemaal naar het midden bewegen, maakt het er niet spannender op,” zegt Luuk Molthof, Duitsland-expert van het Instituut Clingendael, enigszins vergoelijkend. “De massamedia slaan nu eenmaal aan op polarisatie, op wij tegen zij, maar met dat model kom je niet ver in de Duitse politiek.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap