Spring naar de content
bron: anp

Verantwoord met je geld omgaan

Geld is een gift, maar voor sommigen ook zeker een last. Het is zo sterk verbonden met onze wereld, dat het in veel ogen erg belangrijk is geworden in het dagelijks leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Dat is aan de ene kant erg logisch, maar aan de andere kant ook fijn voor mensen. Het is daarbij belangrijk om de goede balans te vinden tussen een fijn leven en een gezond financiële situatie. Daarbij is het vooral lastig als je financiële situatie onlangs is veranderd. Dan heb je bijvoorbeeld ineens een stuk meer geld tot je beschikking, of moet je je dagelijkse bestedingen sterk naar beneden bijstellen. Dit soort verwachtingen vereisen een aanpassing in je patroon van uitgaven en dus ook in je gedrag. Dat is even wennen en voor niemand echt makkelijk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wij helpen je graag om je gedrag betreffende je uitgaven gezond en verantwoordelijk te houden. In dit artikel proberen we je daar een aantal handvaten voor aan te reiken. De tips en tricks die we je hier bieden kunnen je daar goed mee helpen. Als je deze adviezen goed in herinnering houdt dan is er een goede kans dat je financiële situatie gezond blijft. Dan is het natuurlijk wel noodzakelijk dat je je uitgaven en je inkomsten in balans houdt. Dat is namelijk de basis voor een gezonde situatie. Doe geen gekke aankopen, tenzij je je dat kan veroorloven en maak geen beslissingen waardoor je onverhoopt inkomsten misloopt die je eigenlijk niet kan missen.

Uitgaven balanceren
Wij hebben snel het verlangen en de neiging om in een keer veel meer uit te gaan geven als we een smak geld binnen krijgen. Of het nou gaat om een opslag die je onaangekondigd krijgt, of een succesje op de beurs, soms overkomen je dit soort gelukjes. Het is dan van het allergrootste belang om je niet de koning rijk te rekenen. Zodra je meer gaat uitgeven, dan creëer je een precedent. De maand daarop zal je namelijk misschien wel verwachten of hopen dat je eenzelfde soort uitgave kan doen. Dat is problematisch als de extra inkomsten incidenteel van aard zijn. Het is dan zaak dat je je snel beseft dat de uitgave niet voor herhaling vatbaar is.

Daarom is het handig om dit soort extra inkomsten meteen op spaarrekening te storten, of er een incidentele aankoop van te doen. Als je een auto, een televisie of een boot koopt, dan zal je de komende tijd niet zo snel weer een dergelijk grote aankoop willen doen. Maar als je je geld gelijkmatig aan een paar etentjes, een hogere gasrekening en duurdere koffie uitgeeft, dan is er een kans dat je de maand erop niet meer zonder deze constante verbeteringen kan.

Geld lenen
Als het ware ben je dan afhankelijk geworden van de verbeteringen die je hebt geïntroduceerd. Je bent verslaafd geworden aan de luxe. Voor incidentele uitgaven kan je altijd een doorlopend krediet afsluiten. Bij een dergelijke lening is het mogelijk om extra geld te lenen als je dat op het moment nodig hebt. Je maakt een afspraak met een bank of een ander financieel instituut. Dan spreek je af dat je tot een bepaald bedrag geld mag lenen, maar dat niet in een keer hoeft op te nemen.