Spring naar de content
bron: pexels

Zo creëer je eenvoudig een duurzame badkamer

Een duurzaam huis krijg je niet alleen door zonnepanelen. Je kunt veel meer doen met je huis om bij te dragen aan een groenere wereld. In je badkamer zijn er bijvoorbeeld al een aantal dingen die je kunt doen om duurzaam bezig te zijn. Lees er in dit artikel meer over!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Waterbesparende kraan

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een makkelijke manier om water én energie te besparen is door een waterbesparende kraan aan te sluiten. In veel gevallen wordt er dan lucht aan de waterstraal toegevoegd. Hierdoor verbruik je minder water, maar wordt de kracht van de straal niet minder. Daarnaast ben je bij het gebruik van warm water op deze manier energiebesparend bezig. Dit is ook nog eens goed voor je portemonnee! Het leuke aan waterbesparende kranen is dat ze vaak een mooie, moderne uitvoering hebben, dus echt een toegevoegde waarde zijn voor je badkamer.

Investeer in je CV-installatie

Wanneer je je badkamer onder handen neemt kan het goed zijn om gelijk eens naar je CV-installatie te laten kijken. Regelmatig CV-onderhoud is sowieso aan te raden, maar een nieuw exemplaar kan er in veel gevallen voor zorgen dat je water en energie bespaart. Natuurlijk hangt de mate van water- en energiebesparing ook af van je verbruik en woonsituatie, maar in veel gevallen beschikt een nieuwe CV-installatie over technologie die slimmer het water- en energiegebruik reguleert. Bij een nieuwe aansluiting blijft CV ketel onderhoud alsnog belangrijk. Bij de onderhoudsbeurt wordt bijvoorbeeld de waterdruk gemeten en wordt er gecheckt of alle leidingen goed lopen en of er geen lekkages zijn.

Duurzame materialen

Ga je voor een compleet nieuwe badkamer? Dan heb je ook de mogelijkheid om voor duurzame materialen te kiezen. Dit zijn materialen die van grondstoffen gemaakt zijn die op een verantwoorde manier gewonnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan hout met het FSC- of PEFC-keurmerk en gerecycled hout. Als je een beetje goed onderzoek doet kun je voor bijvoorbeeld tegels ook genoeg duurzame varianten vinden. Een extra tip: wist je dat inbrekers vaak toeslaan tijdens een verbouwing? Als je je nieuwe materiaal tijdens het verbouwen buiten laat staan heb je kans dat inbrekers ermee vandoor gaan. Ze verwachten daarbij dat je tijdens de verbouwing minder zorgvuldig omgaat met het goed afsluiten van ramen en deuren. In dit geval kan een goed alarmsysteem uitkomst bieden. 

Zero waste producten

Duurzaamheid zit hem ook in de kleine dingen. Je kunt bijdragen aan een beter milieu door rekening te houden met wat voor producten je in de badkamer gebruikt. Je kunt dan kiezen voor zogenaamde “zero waste”-producten. Zero waste producten gaan verspilling tegen en hebben als doel om bijvoorbeeld plastic afval te voorkomen. Overweeg bijvoorbeeld eens een shampoo bar. Dit is een solide zeep waarmee je je haar kan wassen. Andere voorbeelden van zero waste producten zijn wasbare wattenschijfjes of een bamboe tandenborstel. Daarbij wordt er bij het maken van deze producten rekening mee gehouden dat het op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.