Spring naar de content
bron: anp

Sywert, de Sneaky Samaritaan

Jan Kuitenbrouwer kocht ondeugdelijke mondkapjes van Sywert van Lienden. "Als ik ooit gediagnosticeerd word met een grafeengerelateerde ziekte, zoek ik zijn huis op, strompel de ongetwijfeld zeer lange oprijlaan af en pis met mijn laatste krachten door zijn brievenbus."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Ik krijg het mijn toetsenbord haast niet uit, maar ik had altijd wel sympathie voor die Sywert. Halverwege de middelbare school was ik actief in het Onderwijsfront, een scholierenbeweging. We voerden actie voor meer inspraak, meer koffieautomaten, censuurvrije schoolkranten, enzovoorts. Het kostte me een schooljaar, ik bracht al mijn vrijde tijd door op het actiecentrum, gevestigd in het souterrain van de Utrechtse Studentenfederatie (USF) aan het Wilhelminapark in Utrecht. Ons hok was tevens de reprokamer, dat kwam goed uit, daar stond de stencilmachine. Vroegoude kakkertjes zoals Sywert kende de beweging niet, en toch herkende ik iets van mijzelf in hem, toen hij op het toneel verscheen als woordvoerder van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS. Comité met een ‘k’ en dubbel ‘e’, net zoals wij het toen schreven. Later startte hij de politieke jongerenbeweging G500, ook een interessant initiatief. Een blauwe maandag waren we zelfs collega-columnisten bij HP/De Tijd. Een tijdje geleden ontpopte hij zich op Twitter als fervente thuisklusser, iets wat ik ook graag doe. Ik volgde de verbouwing van zijn zolder met belangstelling. Kort nadat het allemaal klaar was zinspeelde hij alweer op de koop van een volgend huis. Misschien heeft hij een serieuze klusverslaving ontwikkeld, dacht ik. Of een erfenis misschien?

Waar ik hem politiek moest plaatsen werd me nooit helemaal duidelijk. Links in de VVD misschien? D66? Het CDA kwam niet direct in me op, maar gezien zijn achtergrond, de bijbelgordel, (waar corona begin 2020 het snelst om zich heen greep), is het niet zo verwonderlijk.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap