Spring naar de content

Televisie kijken is niet zo ontspannend als dat wij denken

Na een lange dag kom je thuis en verlang je naar een relaxmoment. In je luie stoel ploffen en een avond televisie kijken: je favoriete tijdsbesteding om te ontspannen. Maar wist je dat televisie kijken om tot rust te komen eigenlijk niet zo’n heel goed idee is?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Nederlanders kijken gemiddeld zo’n tweeënhalf uur televisie per dag. Het wordt ook dé manier van ontspannen genoemd na een drukke dag, in een onderzoek van Deloitte, GfK en SPOT. Wanneer je televisie kijkt, verwijden de bloedvaten naar je hersenen zich, de bloedvaten naar grote spiergroepen vernauwen en je hartslag vertraagt. Je lichaam stelt zichzelf in staat om rustig nieuwe informatie te verwerken. Het maakt ons passief, waarbij je dus denkt dat je ontspant. Maar ondertussen moeten je hersenen alle nieuwe, binnenkomende informatie verwerken. En dat zorgt ervoor dat je niet echt tot rust komt en je moe kan voelen.

Schuldgevoel

Helaas blijft het niet bij vermoeidheid. Je kunt je ook nog eens schuldig voelen en het gevoel hebben dat je gefaald hebt na een lange avond bankhangen. Dit komt omdat je het gevoel hebt dat je hebt toegegeven aan een verleiding, terwijl je je tijd eigenlijk beter had willen gebruiken, blijkt uit een Nederlands-Duits onderzoek. Televisiekijken is ook verslavend. Het is ontspannend op het moment dat je kijkt, maar omdat je je niet uitgerust voelt, stop je niet met kijken. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wel blijven kijken: 6 tips

Natuurlijk betekent dit niet dat je nooit meer ter ontspanning televisie kunt kijken als je ’s avonds thuiskomt. Hoe zorg je ervoor dat televisie kijken wel een ontspannende activiteit blijft?

1. Kijk alleen de eerste twintig minuten

Oké, dit kost wel wat wilskracht, maar probeer dit eens uit als je weer klaar gaat zitten voor een nieuwe aflevering van je serie op Netflix: stop na twintig minuten met kijken. Je weet dan wat je wilt weten naar aanleiding van de vorige aflevering, maar het verhaal is nog niet zó spannend dat je per se door wil kijken.

2. Neem het op (en kijk vervolgens niet)

Dit klinkt alsof je jezelf voor de gek houdt, maar neem de programma’s die je wilt zien op. Je kijkt er namelijk waarschijnlijk toch niet meer naar en daardoor heb je ook niet het gevoel dat je iets gemist hebt.

3. Geniet ervan

Heb je zin om tv te kijken, doe het dan en geniet er dan ook echt van. Tv kijken is dan een bewuste keuze en je ervaart hierdoor geen schuldgevoelens achteraf.

4. Zorg voor balans

Wissel een avond televisie kijken af met een avond sporten (wat sowieso de beste manier van ontspannen is) en afspreken met vrienden of familie.

5. Relax met je partner

Kijk je graag naar een leuke serie met je partner? Voel je dan vooral niet schuldig. Samen televisie kijken kan je namelijk helpen om je dichter bij je partner te voelen, blijkt uit een Engelse studie.

6. Zorg voor een comfortabele zithouding

Een ontspannen mindset begint bij een ontspanning zithouding. Wanneer je niet comfortabel zit span je onbewust spiergroepen aan. Een te lange spierspanning kan leiden tot hoofdpijn, spierpijn en andere vervelende klachten. Voor de juiste zithouding is het belangrijk om op cruciale onderdelen van je lichaam de juiste ondersteuning te krijgen. Denk hierbij aan lendenondersteuning, nekondersteuning en de juiste positie voor armen en benen. Een op maat gemaakte relaxstoel kan hier echt het verschil maken. Sommige relaxfauteuils bieden zelfs de mogelijkheid om extra functies in te bouwen, denk aan ingebouwde speakers, USB poorten en zelfs massagestoelen zijn tegenwoordig in slanke vorm verkrijgbaar!