Spring naar de content
bron: pexels

Tijdens het coronajaar opgespaard geld beleggen

We hebben een gek jaar achter de rug. Twee lockdowns – en allerlei andere maatregelen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen – hebben voor een hele andere samenleving gezorgd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Veel recreatieve bezigheden zoals op vakantie en uit eten gaan, en bezoeken aan pretparken en festivals waren niet mogelijk. Daardoor is het totale spaarsaldo in ons land behoorlijk toegenomen. Veel van dat spaargeld is terechtgekomen op spaarrekeningen. Sparen levert echter wel steeds minder rente op, en de kans dat je er zelfs voor moet betalen wordt steeds groter. Om spaargeld niet al teveel te laten verdampen, hebben steeds meer mensen interesse in beleggen. Ben jij ook van plan je spaargeld te gaan beleggen? Hieronder lees je hoe je daarmee begint.

Zo start je met beleggen: een beleggingsplan maken

Bij zaken die met je financiën te maken hebben is het belangrijk niet onbezonnen te werk te gaan. Wil je gaan beleggen, dan is het daarom belangrijk eerst een beleggingsplan te maken. Hierin leg je voor jezelf vast welk bedrag je beschikbaar hebt. Wil je een eenmalige inleg doen, of periodiek? Aangezien beleggen op de lange termijn vaak zorgt voor een beter rendement, moet het om geld gaan dat je niet als reserve achter de hand hoeft te houden. Hoeveel jaar wil je gaan beleggen? En niet onbelangrijk: wat wil je bereiken?

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Stap 2: je beleggerstype en risicoprofiel bepalen

Er zijn diverse types beleggers. Zo zijn er bijvoorbeeld fondsenbeleggers, mensen die weinig handelen en een manier zoeken zonder een grote tijdsinvestering vermogen op te bouwen. Of aandelenbeleggers, mensen die graag wil leren zelf te beleggen en aandelen wil kopen van bedrijven die ze interessant vinden. Welk type ben jij?

Daarnaast is het belangrijk voor jezelf na te gaan hoeveel risico je wilt en kunt lopen bij het beleggen. Wil je geen grote kans lopen op verlies? Handelen in ETF’s en beleggen in fondsen kent een relatief klein risico. Ben je iemand die een gezond evenwicht zoekt tussen potentiële opbrengst en verlies, en kun je wat verlies lijden? Beleggen met een gemiddeld risico kan met een gespreide portefeuille met beleggingen met een laag risico en enkele individuele aandelen waarvan je verwacht dat ze een hoog rendement zullen opleveren. Beschik je over veel financiële reserves, kun je een dip opvangen en durf je meer risico te nemen voor een hoger rendement? Hierbij past beleggen in (individuele) aandelen en andere risicovolle beleggingsproducten zoals CFD’s.

Aan de slag bij een online broker

En dan kun je echt aan de slag gaan. Om te beleggen heb je niet per se een tussenpersoon nodig. Dit kun je ook zelf doen via een platform, maar zorg wel dat je kiest voor een online broker die past bij je beleggerstype en risicoprofiel. Erg populair is eToro. Zij bieden een breed spectrum van diverse beleggingsproducten aan op een gebruiksvriendelijk platform, en rekenen geen commissie voor handelen in aandelen en ETF’s. Meer weten hierover? Lees dan deze eToro review.

Positieve vooruitzichten op de beurs

Beleggen gaat gepaard met dips en toptijden. In maart 2020 was er nog een sprake van een dip, door de angst voor de gevolgen van de coronacrisis. Toen echter algauw bleek dat grote economische gevolgen uitbleven, stegen veel beurzen vervolgens hard. Vrij snel waren ze weer op het oude niveau van voor de dip. Nu het vaccineren flink op stoom is gekomen in veel landen, zijn er steeds meer positieve geluiden op de beurzen. Dit zorgt voor een verdere stijging van de koersen. Een voorbeeld: De AEX met daarin de 25 grootste Nederlandse bedrijven, had een groot gedeelte van de maand april dit jaar een slotkoers van meer punten dan de vorige recordhoogte uit 2000.