Spring naar de content

Wat is een hout beton schutting?

Iedereen die zich oriënteert op een schutting komt de term hout beton schutting of beton hout schutting tegen. Maar wat is het precies en hoe ziet zo’n schutting eruit?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Eigenlijk is het vrij simpel, omdat de naam het al verklapt: een hout beton schutting bestaat uit hout en beton. Hoe die combinatie eruitziet is aan u zelf. Er zijn namelijk veel combinaties mogelijk. U kunt kiezen voor betonpalen en hier zelf houten planken aan bevestigen. Maar waar vaker voor gekozen wordt, is een combinatie van tuinschermen met betonpalen en een betonplaat. De tuinschermen zijn al kant en klaar waardoor ze eenvoudiger te bevestigen zijn en zo kunt u relatief snel een hout beton schutting plaatsen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoeveel beton en hoeveel hout?

De belangrijkste vraag bij het kiezen van een hout beton schutting is hoeveel beton er zichtbaar mag zijn. Als u het liefst een schutting wilt met vooral een natuurlijke uitstraling, dan is het handig om alleen de basis van beton te maken. Dat betekent betonnen schuttingpalen en een betonplaat onder het houten tuinscherm. Hierdoor is zoveel mogelijk van het hout te zien en heeft u toch ook het voordeel van beton. Dit materiaal kan namelijk goed tegen vocht en daar krijgt het mee te maken als u het in de grond plaatst. Hout kan minder goed tegen vocht, waardoor houten schuttingpalen op den duur zullen rotten en vergaan. Dat zal bij beton niet gebeuren. Bovendien zijn betonnen palen ook zwaar en sterk. Een hout betonschutting zal dan ook niet zo snel omwaaien.

De betonplaat onder het tuinscherm is ook goed voor de levensduur van de schutting. Het zorgt er namelijk voor dat het vocht uit de grond niet in het houten tuinscherm kan trekken. Dat zal dus ook minder snel rotten en langer meegaan. 

Vindt u het beton juist wel mooi? Dan kunt u er ook voor kiezen om een groter deel van de schutting van beton te maken. Hiervoor zijn vaak speciale betonplaten beschikbaar. Deze kunnen gestapeld worden en samen met een kort tuinscherm een mooie robuuste schutting vormen. De betonplaten zijn ook vaak leverbaar in verschillende motieven, zoals een rotsmotief. Dat geeft een stoere uitstraling.  

Kleuren combinaties

Misschien denkt u bij een hout beton schutting direct aan een licht houten scherm en grijze palen. Dat komt inderdaad veel voor, maar er zijn ook genoeg andere combinaties te maken die de schutting een eigen karakter geven. Lichtgrijs beton kan bijvoorbeeld een mooi contrast vormen met een houten tuinscherm van zwart hout. Of denk aan de combinatie van antraciet betonpalen en de warme kleur van hardhout. 

U ziet het: een hout beton schutting is niet één soort schutting, maar er is juist veel keuze. Een tip: kijk ook een op de website www.tuinafscheiding.nl voor een overzicht van mogelijkheden om inspiratie op te doen.