Spring naar de content
bron: mos*

Sherry, sherry, sherry

Schrijvende kok en hoofdredacteur Tom Kellerhuis is een groot sherryliefhebber. In het Amsterdamse sterrenrestaurant Mos* proefde hij welke combinaties er allemaal mogelijk zijn met deze Spaanse versterkte wijn. "Het mooie van sherry en de vele soorten is dat je er je hele diner, van kop tot staart, mee kunt begeleiden."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Voor een mooie Manzanilla mag je me wakker maken, voor een goeie Fino trouwens ook. Ik ben al decennialang een sherry-liefhebber, sinds ik in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda heb bezocht en me daar toen volledig heb laten onderdompelen in de sherrycultuur. Sindsdien ben ik er vele malen teruggekeerd: deze Zuid-Spaanse streek in de buurt van Malaga – je vliegt er na corona zo weer naartoe – behoort tot mijn lievelingsplekken op deze kloot, niet in de laatste plaats vanwege de mooie wijncultuur, maar ook vanwege het Zuid-Spaanse temperament, het dorre land – het is er zomers bloedheet –, de zigeuners en de flamenco. Sherry is beschermd en dus een D.O.: Denominatión de Origen. Niet alleen de wijn uit Jerez, ook de Manzanilla en de sherry-azijn behoren tot de gastronomische iconen van Spanje, en mogen alleen in de daartoe aangewezen gebieden worden geproduceerd. Inmiddels ook zijn ze Europees beschermd en financiert Europa zelfs deels de komende jaren de Nederlandse marketingcampagnes. 

Kennelijk is dat om de zoveel jaar nodig. Begin jaren tachtig nog was sherry in Nederland immens populair. Er bestond onder huisvrouwen een heus sherry-dieet, een excuus om al vroeg met pimpelen te beginnen, maar dat heeft uiteindelijk de markt ook weer doen instorten. Hoe dat precies in zijn werk is gegaan, weet ik niet, alles komt met modes en grillen, maar bij ons thuis werd ook sherry gedronken. Mijn vader nam uit Spanje de hele jaar-voorraad bestaande uit 10-liter jerrycans medium dry sherry mee, en dronk steevast een of twee sherryglaasjes voor het avondeten. Daar krijg je geen dorst van, kan ik je zeggen. Droge sherry drink je gekoeld, ik het liefst zelfs ijskoud. En tegenwoordig ook niet meer uit een sherryglas, maar uit een mooi groot wijnglas. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen