Spring naar de content
bron: amazon prime

Genieten op Clarkson’s Farm

Voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson is terug met een nieuw programma: Clarkson’s Farm. In deze achtdelige documentaireserie doet hij verslag van zijn eerste jaar als boer. “Clarkson is en blijft een onbehouwen eikel, maar wel een van het betere soort.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Oswin Schneeweisz

Daar is-ie weer: het enfant terrible van de BBC Jeremy Clarkson. Zes jaar nadat hij ontslagen werd bij de BBC wegens een uit de hand gelopen ruzie, is de befaamde Top Gear-presentator weer terug. En reken maar dat zijn nieuwe format Clarkson’s Farm een kijkcijfercanon gaat worden voor Amazon Prime. Want je verzint het niet: de proleet die jarenlang in Top Gear peperdure auto’s aan gruzelementen reed, is terug als boer. En eerlijk is eerlijk: Clarkson’s Farm zet al die kitscherige andere boerenformats in de schaduw. Het is hilarisch, lachwekkend, absurd en afgrijzenwekkend. 

Clarkson werd na de vuistslag die hij een producer van Top Gear gaf op staande voet ontslagen. Daarna begaf hij zich op de meest onbegaanbare wegen in de wereld voor het Amazon-programma The Grand Tour. Inmiddels is hij 62 en hoeft hij voor zijn geld niet meer te werken. Dan denk je: zo’n man is toe aan zijn pensioen. Die koopt een leuk boerderijtje en gaat ergens op het Engelse platteland in retraîte. Dat van het boerderijtje klopt, maar van retraîte is nog geen sprake. Hij kocht niet alleen een boerderij in de Cotwolds, nabij Oxford, maar ook nog een paar honderd hectare land. Clarksons Farm is het achtdelige verslag van de eerste stappen in zijn carrière als boer.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Clarkson scheurt over de akker alsof hij nog in Top Gear zit en zijn omgang met de plaatselijke bevolking is van een huiveringwekkende arrogantie en paternalisme

De arrogantie en zelfingenomenheid waarmee Clarkson de boerengemeenschap binnentreedt is stuitend. Zo slaat hij alle adviezen van zijn landbouwkundig adviseur in de wind en koopt in de eerste aflevering de grootste trekker die hij kan vinden: jawel, een Lamborghini. Het ding past niet in de schuur, is onhandig groot en heeft bovendien een Duitse trekhaak waardoor er geen aanhangers van Britse makelij op passen. Dom, dommer, domst. Het maakt ook meteen de leugenachtigheid van het hele format duidelijk, want hoe diep Clarkson ook met zijn laarzen in de modder staat, hij is natuurlijk geen echte boer. Elke stap die hij zet wordt gesponsord en van een beetje oogstschade ligt de multimiljonair echt niet wakker. Hoe meer hij probeert een echte boer te zijn, hoe ongeloofwaardiger hij wordt. 

We zien hem in de weer met schapen die natuurlijk om de haverklap uitbreken en ploegen en frezen is ook zijn sterkste kant niet. Hij scheurt over de akker alsof hij nog in Top Gear zit en zijn omgang met de plaatselijke bevolking is van een huiveringwekkende arrogantie en paternalisme. Maar god, wat is dit leuk om naar te kijken! Het gestuntel met materieel, het gedoe met irrigatie-buizen, het oneindige geklooi in de modder: het is allemaal even lachwekkend, hilarisch en amusant. En voor hele volksstammen die niet op het platteland zijn opgegroeid is Clarkson’s Farm eigenlijk ook nog best leerzaam. Dan zie je tenminste eens waar de inhoud van je vega-burger vandaan komt. Ik behoor niet tot de fans van Top Gear en ik had ook nooit gedacht dat ik een programma van Jeremy Clarkson tot het einde toe zou kunnen uitkijken, maar van Clarksons Farm kan ik geen genoeg krijgen. Het is en blijft een onbehouwen eikel, maar wel een van het betere soort.