Spring naar de content
bron: anp

Het CDA als kerk: stil, leeg en donker

Jan Kuitenbrouwer over het CDA van Wopke Hoekstra, dat niet het CDA is van Pieter Omtzigt: "Omtzigt is een waarheidszoeker, Hoekstra is een wheeler dealer. Omtzigt staat voor transparantie en integriteit, Hoekstra hielp de Toeslagenaffaire in de doofpot stoppen. Omtzigt werd genaaid door de CDA-top, Hoekstra profiteerde. Hij is de anti-Omtzigt."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Op maandagochtend stond een geweldige foto van Wopke Hoekstra in het Algemeen Dagblad. Hij is genomen op het Binnenhof, het vertrouwde decor van die saaie, sobere muren van bruine baksteen, en eiken deuren en kozijnen, leistenen architraven en groenkoperen lantaarns. We zien het jaar in jaar uit, dag in dag uit, niets verandert er, behalve het uur, de dag, het seizoen. Dit is de tijd van de vakantiegangers, dagjesmensen en schoolklasjes die er in bonte, blote zomerdracht, likkend aan een ijsje, rondhangen in afwachting van een bekendheid. In een formatiejaar zijn er extra dranghekken, is er meer pers op de been, ook in zomertenue. Dan verschijnt Wopke Hoekstra. Hij loopt van of naar een gesprek met informateur Hamer. De zon schijnt, het dagjesvolk staat achter de dranghekken en kijkt toe, kinderen in shorts, een cameraman in hemdsmouwen, een vrouw in een zomerjurk. En net als die muren, kozijnen en architraven ziet Wopke Hoekstra er uit zoals altijd. Hij zou uit elke andere willekeurige Binnenhof-foto kunnen zijn geknipt. Donkerblauw pak, lichtblauw overhemd, middelblauwe das, zwarte schoenen, zwarte tas. Met grote passen, zijn rug kaarsrecht en zijn blik strak vooruit, loopt hij over het Binnenhof. Zijn linkervuist omklemt het hengsel van zijn tas. Hij ziet eruit als een man die ’s avonds na het werk in een kast gaat staan en er ’s ochtends weer uitstapt, opgeladen voor de volgende werkdag. Misschien stoft iemand hem af en toe af, maar meer onderhoud vraagt hij niet. Als er een paaltje zijn weg komt stopt hij, zwenkt 22,5 graden en loopt verder.

Hoekstra ziet eruit als een man die ’s avonds na het werk in een kast gaat staan en er ’s ochtends weer uitstapt, opgeladen voor de volgende werkdag

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap