Spring naar de content
bron: david rozing/anp

Het oude normaal keert weer

Een jaar geleden was er nog die droom: de pandemie was een teken dat we anders moesten leven, onze samenleving anders moesten inrichten. Maar wat is daar nu nog van over?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Vervlogen droom

Voortaan werkten we alleen nog maar thuis, zodat er tijdens de spitsuren minder files zouden ontstaan. Dat was goed voor de klimaatdoelstellingen. Kantoren kwamen leeg te staan. Het voormalige KPMG-gebouw langs de A9 bij Amstelveen werd omgebouwd tot wooncomplex. Dat was het lichtende voorbeeld. De woningnood werd er niet in één klap mee opgelost, maar het was een stevige bijdrage. We vlogen niet langer de wereld over, maar zochten vertier in eigen land, in de eigen omgeving. Zo waren er meer voordelen (mannen deden meer in het huishouden). 

Maar zie, in de zomer van 2021 lijkt de droom beetje bij beetje uiteen te spatten. Thuis wordt er nog wel gewerkt, maar het aanvankelijke enthousiasme is juist bij de werknemers tanende. Reden: men mist de collega’s, het gesprek bij de koffieautomaat, de melige kantoorhumor, maar ook willen mensen weten wat de collega’s uitspoken, of ze er eventueel de kantjes vanaf lopen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap