Spring naar de content
bron: shutterstock

Voedsel uit afval

Eeuwenlang conserveerden mensen zelf hun eten om de wintermaanden door te komen. Na de komst van koelkast en supermarkt verdween dit ambacht uit het huishouden. Maar inmaken zit weer in de lift. Vooral fermenteren is hot, omdat het bijzondere en lekkere resultaten oplevert. Daarnaast kunnen bacteriën, gisten en schimmels een cruciale rol spelen in de oplossing van het wereldvoedselprobleem. ‘Plantaardige en dierlijke voedingsstoffen kunnen op den duur vervangen worden door microbiële.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke Sjerps

In de Gelderse plaats Ede levert een fabrikant een paar honderd liter appelsap af bij food-bedrijf SmaakPark. De vruchtendrank is over datum en mag daarom niet meer zo worden verkocht. “Wij weten er wel raad mee,” vertelt Christian Weij (48), eigenaar van het bedrijf. “We voegen gist toe die vruchtensuikers omzet in alcohol. In een paar weken verandert het sap in een soort appelcider. Vervolgens doen we er bacteriën bij die azijn van de alcohol maken, en een maand later hebben we tweehonderd liter appelciderazijn.”

Melk wordt yoghurt, gerstmout wordt bier, witte kool verandert in zuurkool. Welkom in de wereld van bacteriën, gisten en schimmels die via fermentatie voedsel omzetten in andere producten. Wijn, kaas, droge worst en azijn zijn er resultaten van, net als tempé, kimchi en ketjap. De voorbeelden zijn talloos. Zelfs als je het niet verwacht, hebben micro-organismen er een aandeel in, zoals bij vanillestokjes, sukade, cacao- en koffiebonen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap