Spring naar de content

Jouw persoonlijke motivator om je pols: Fit de zomer in met een smartwatch

Nu de sportscholen weer open mogen en de zomer steeds dichterbij komt kan dat een extra reden zijn om het sporten weer helemaal op te pakken. Vooral als je weer vanaf nul moet beginnen is een smartwatch een goede ondersteuning en extra motivatie tijdens het sporten. Heren en dameshorloges met smartwatch functie zijn verkrijgbaar met verschillende functies en in verschillende soorten en maten. Met de vele voordelen van een smartwatch als ondersteuning tijdens het bewegen kun jij fit de zomer in! 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

De functies van een smartwatch

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Berichten ontvangen, je levensstijl verbeteren door bewegingen bij te houden en navigeren van A naar B, met een smartwatch is dit allemaal mogelijk! En dat is nog niet alles want een smartwatch heeft jou nog meer te bieden. Op de meeste smartwatches kan je muziek laten afspelen en contactloos mee betalen. Ook kunnen op je smartphone apps worden gedownload die synchroniseren op je smartwatch. 

Een greep uit de beste modellen van 2021

Elk jaar worden door verschillende instanties en blogs weer testen gedaan naar de beste smartwatch modellen voor dat jaar. De fijnste smartwatch merken die hier vaak naar voren komen zijn Samsung, Polar, Fitbit en Garmin, Huawei en de Apple Watch. Op dit moment komt de Samsung Galaxy Watch het beste uit de test. Voor de hardlopers onder ons is de Polar Vantage 2 op dit moment het meest geschikt. Voor dames komt de Fitbit Versa 2 het beste uit de test en voor de personen die graag gebudgetteerd een smartwatch willen aanschaffen komen op dit moment het beste weg met de Huawei Watch GT2. De geduchte concurrent van de Polar, Samsung en Garmin is de Apple Watch 6. Door de verbeteringen is hij sneller en meet hij alles nauwkeuriger. Het nadeel voor sommige is dat de Apple Watch 6 alleen geschikt is voor Iphone gebruikers en de smartwatch is behoorlijk aan de prijs. Net als de Garmin Fenix 6 die ook goed uit de test komt voor de echte outlanders.

Apps voor sport en bewegen

Bij een gezonde leefstijl hoort dus genoeg bewegen. Om je extra te motiveren tijdens het sporten kun je apps gebruiken om je smartwatch. Er zijn apps beschikbaar voor allerlei verschillende sporten. Bewegingsapps houdens bij hoeveel je per dag hebt bewogen. Of je nou hebt gefietst of gewandeld, alles wordt gemeten. Zo weet je of je goed bezig met of misschien nog meer moet bewegen. Veel bewegingsapps registreren ook hoe lang je per dag hebt gezeten en hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Het verschilt alleen per app of je ook nog via je smartwatch zaken moet invoeren zoals hoeveel je hebt gegeten, maar de meeste apps synchroniseren met je smartphone zonder dat je nog andere handelingen hoeft uit te voeren. 

Sport-apps meten je voortgang en helpen je daarnaast om verantwoord te sporten zodat blessures kunnen worden voorkomen. Smartwatches kunnen vaak je prestaties in meerdere sporten naar keuze meten en deze synchroniseren met de apps. In de meeste gevallen kun je ook een hartslagmeter aan een sport-app koppelen. Zo krijg je een nog beter beeld over je calorieverbruik en fitheid. Voor de extra motivatie kan je met aardig wat sport-apps ook je activiteiten delen met vrienden. Een voorbeeld van zo’n app is Strava. Zo ben je alleen aan het sporten maar toch ook weer een beetje samen. Daarnaast kan je extra gemotiveerd raken door een gezonde dosis onderlinge competitie. 

Sport je het liefste thuis in je woonkamer? Ook hier zijn ondersteunende apps voor op je smartwatch voor te vinden. Zo zijn er fitness-apps, yoga-apps en zelfs apps van fysiotherapeuten om bepaalde oefeningen goed en verantwoord uit te voeren. Veel van deze apps helpen je discipline en structuur aan te brengen in jouw persoonlijke fitness schema.

Goedkoper alternatief

Ondanks dat smartwatches in verschillende prijscategorieen verkrijgbaar zijn kunnen deze voor sommige nog aan de prijzige kant zijn. Mocht je een smartwatch nou ook aan de prijs vinden kun je ook eens kijken naar een vergelijkbaar maar goedkoper alternatief: de activity tracker. De activity tracker is een soort eenvoudige smartwatches die puur gericht is op het sporten. De prijzen hiervan liggen vaak al rond de 100 euro. Een stuk schappelijker dan een smartwatch. Goede voorbeelden van activity trackers zijn de Samsung Galaxy Watch Active of de Fitbit Charge 4. Deze hebben wellicht minder opties, maar alles wat je voor het sporten nodig hebt zit erop.