Spring naar de content
bron: pexels

Alles wat je moet weten over de lavalamp

De lavalamp is een echt stijlicoon uit de jaren zestig. Destijds werd het ontwikkeld door Edward Craven-Walker, een accountant uit Groot-Brittannië. Hij kwam op dit idee toen hij een cocktailshaker met diverse vloeistoffen zag in een pub en creëerde direct de lavalamp. Dit is een tijdje niet bepaald trendy geweest, maar ondertussen zijn de gekleurde lavalampen van Directlampen weer helemaal terug in de mode. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Principe van de lavalamp

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Eigenlijk werkt het een lavalamp heel gemakkelijk. Eerst moet je twee verschillende vloeistoffen nemen die niet mengen van nature. Vaak wordt hierbij gekozen voor een vloeistof op waterbasis en paraffinewas. Vervolgens zorg je aan de onderzijde van de lamp voor verhitting. Hierdoor verwarm je de gekleurde vloeistof, wat op zal stijgen en aan de bovenzijde weer af zal koelen. Die afkoeling veroorzaakt het zakken. Dit principe heet convectie en wordt ook gebruikt bij een convectieoven en bij een centrale verwarming. 

Stabiliteit

In deze webshop kun je diverse uitvoeringen van de klassieke lavalamp vinden. Over het algemeen hebben ze wel allemaal een stevige constructie van metaal. Daarnaast hebben ze meestal ook een verbrede voet en een langwerpige vorm. Dit zorgt ervoor dat de lavalamp stevig en stabiel neergezet kan worden op een tafel. Deze stabiliteit heeft daarnaast nog een functie. Als je met de lavalamp gaat schudden dan loop je namelijk het risico dat de twee vloeistoffen zich gaan gedragen als een emulsie. Het effect van de lamp wordt hierdoor een stuk minder mooi en spectaculair.

Speciale uitvoeringen

De klassieke lavalamp geeft constant een wisselend visueel patroon dat voor veel sfeer zorgt in je interieur. Daarnaast geeft het ook voortdurend boeiende schaduw- en lichteffecten. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor speciale exemplaren. Hierbij is de lava vervangen voor objecten die echt in het oog springen. Zo kun je bijvoorbeeld een lavalamp aanschaffen waarin kleine, veelkleurige visjes zitten, maar ook met natuurgetrouwe kwalletjes is dit mogelijk. Het is daarnaast een goed idee om te kiezen voor een lavalamp dat qua kleur en stijl past bij de plafondlamp in de ruimte, wat natuurlijk extra mooi is.