Spring naar de content
bron: pexels

Wat zijn de voordelen van LED verlichting voor aan het plafond?

Verlichting is uiteraard erg belangrijk in een woning. Hierbij spelen met name de plafondlampen een grote rol aangezien ze een grote ruimte moeten verlichten. Bekijk alle verlichting voor aan het plafond daarom voordat je bepaalt welk exemplaar je aanschaft. Je wilt immers niet een slechte keuze maken. Dit zul je sowieso niet doen als je voor LED verlichting kiest. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Energie zuinig

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens diverse onderzoeken verbruiken LED lampen tot 85 procent minder energie dan traditionele lampen. Dit betekent dat LED verlichting een besparing oplevert op de elektriciteitskosten en ook een stuk beter zijn voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen. Energie zuinige verlichting is dus vele malen superieur ten opzichte van andere soorten lampen waarvoor je zou kunnen kiezen.

Lange levensduur

LED lampen gaan daarnaast ook nog eens zeer lang mee. De allerbeste LED lichten kunnen zelfs meer dan 10 jaar gebruikt worden. De langere levensduur heeft opnieuw een positieve impact op het milieu, aangezien er minder lampen en armaturen bij het afval belanden. In tegenstelling tot traditionele lichtbronnen die onder extreme omstandigheden falen, kunnen LED armaturen worden gebouwd om trillingen, wind, regen, vallen, schokken en zelfs temperaturen onder het vriespunt te weerstaan. Dit draagt natuurlijk bij aan hun lange levensduur.

Minimaal onderhoud

Een langere levensduur betekent minder gedoe bij het kopen en vervangen van lampen. Gloeilampen zijn ongeveer 90 procent minder efficiënt dan LED lampen, maar hun levensduur is ook meer dan 20 keer korter. Dit betekent dat je veel zult moeten vervangen om de levensduur van een enkele LED te bereiken. Kortom, het resultaat is een hoge onderhoudskost. Niet alleen kost dit meer geld op de lange termijn, maar het kost ook nog meer moeite. 

Dimbaar

Als je je verlichting niet kunt dimmen dan verlies je zowel comfort als energie. Met dimmers kun je de verlichting namelijk onder de 100 procent output instellen. Hoe langer het percentage is, hoe meer geld jij bespaart. Met uitzondering van gloeilampen kunnen de meeste traditionele lamptypes niet worden gedimd. Bij LED lampen is dit over het algemeen wel mogelijk, al hangt dit van het type af.