Spring naar de content
bron: pexels

Alles wat je moet weten over het schoonmaken van zonnepanelen

Steeds meer Nederlanders streven ernaar om de wereld groener en schoner te maken, waardoor ook de volgende generaties zonder problemen kunnen leven op de aardbol.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hiervoor moeten we onder meer overstappen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Zonne-energie is hier een goed voorbeeld van, wat opgewekt kan worden met behulp van zonnepanelen. In dit artikel lees je meer over het schoonmaken van deze panelen. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Waarom? 

Het schoonmaken van zonnepanelen is een procedure waarbij de PV panelen worden gewassen. Afhankelijk van waar je woont kunnen zand, stof, vuil en smog de apparatuur hinderen van zonlicht, wat de opwekking van zonne-energie kan blokkeren. Ook kan het de efficiëntie van je panelen verlagen. Bovendien kan de aankoop van zonnepanelen mislukken vanwege het lage rendement als gevolg van de onjuiste reiniging. Om dit te voorkomen, moeten de juiste reinigingsprocedures voor zonnepanelen worden uitgevoerd om geld en tijd te besparen.

Hoe?

De zonnepanelen moeten dus beslist op de goede manier schoongemaakt worden. Hiervoor heb je warm water, een zachte doek, een wisser en afwasmiddel zeker nodig. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is het aanbrengen van afwasmiddel en warm water op de zonnepanelen op je dak, wat je kunt doen met behulp van de zachte doek. Reinig de panelen hiermee met zachte bewegingen. Vervolgens knijp je de zachte doek in de wisser om het vuile water te verwijderen. Herhaal dit proces totdat je alle panelen helemaal gereinigd hebt. Zo kunnen ze weer optimaal zonlicht omzetten in energie.

Wanneer?

Het reinigen van zonnepanelen moet gemiddeld één keer per jaar worden gedaan. Hoewel jaarlijks een optimale frequentie is, kan het zo nu en dan slim zijn om het vaker te doen. Sowieso aan het einde van de winter is het een goed idee om de panelen schoon te maken. De reden daarvoor is dat de zon dan steeds meer tevoorschijn begint te komen, waardoor je dus meer zonlicht kunt omzetten in energie. Om de procedure veiliger te maken, is het beter om de panelen ‘s avonds schoon te maken. Zo zul je geen warme zonnepanelen aanraken.