Spring naar de content
bron: pexels

Thuiswerken, wat is de beste verlichting?

Tegenwoordig werken we allemaal steeds vaker thuis. Hoewel we eerder massaal met onze laptop aan de keukentafel te vinden waren, kiezen steeds meer mensen een ergonomische werkplek in te richten. Bij het inrichten van een goede werkplek hoort natuurlijk ook het aanschaffen van goede verlichting.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Uit tal van onderzoeken blijkt namelijk dat verlichting direct effect heeft op hoe we ons voelen en hoe productief we zijn. Als je productief thuis wilt kunnen werken, is goede verlichting daarom essentieel. 

Maar waar moet je allemaal op letten als je verlichting uit gaat zoeken voor je thuiswerkplek? En wat is nu eigenlijk de beste verlichting (kleurtemperatuur, lichtsterkte, etc.) voor bij het thuiswerken? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen!

Hoe ziet jouw thuiswerkplek eruit?

Om te kunnen bepalen welke verlichting het best bij jouw thuiswerkplek past, is het belangrijk om eerst goed naar je werkplek te kijken. Zit je bijvoorbeeld in een aparte ruimte, of zit je alsnog aan een geïmproviseerd bureau in de hoek van de woonkamer? 

Het is natuurlijk aan te raden om een aparte ruimte in te richten als thuiswerkplek, maar we begrijpen ook dat dit niet altijd mogelijk is. Gelukkig kun je de verlichting op elke situatie afstemmen.

Welke soorten verlichting worden vaak op thuiswerkplekken gebruikt?

In de meeste thuiswerkplekken zien we vaak een bureaulamp, één of meerdere vloerlampen en wat wandlampen. Daarnaast zien we ook LED spots en LED strips steeds vaker in de werkkamer verschijnen. Voordat je verlichting voor je thuiswerkplek gaat aanschaffen is het belangrijk om voor jezelf te besluiten wat voor functie de verlichting gaat hebben. 

Vind je het belangrijk om simpelweg voldoende verlichting in je werkkamer te hebben, of hecht je ook waarde aan sfeer? Als je die keuzes hebt gemaakt kun je verlichting uitzoeken die daar goed bij past.

Kleurtemperatuur en lichtsterkte op je thuiswerkplek

Op het moment dat je naar nieuwe verlichting voor op je thuiswerkplek gaat zoeken, zal je regelmatig de termen ‘kleurtemperatuur’ en ‘lichtsterkte’ tegenkomen. Als we het hebben over kleurtemperatuur, dan maken we onderscheid tussen flame, extra warm wit, warm wit, koel wit en daglicht wit. Welke kleurtemperatuur bij jouw thuiswerkplek past is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Vaak wordt er gekozen tussen warm wit en koel wit. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Een lichtkleur tussen warm wit en koel wit zitten tussen de 3000 Kelvin en 4000 Kelvin. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in lux. In het taakgebied van je thuiswerkplek (de plek waar je daadwerkelijk de werkzaamheden verricht), moet een minimale lichtsterkte van 500 lux zijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Voordelen van LED verlichting op je werkkamer

Steeds meer thuiswerkers kiezen ervoor om LED verlichting te plaatsen in hun werkkamer. LED verlichting heeft namelijk tal van voordelen. Niet alleen verbruiken LED lampen veel minder stroom dan traditionele lampen, ook zijn ze een stuk duurzamer en circulair. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die in een met LED verlichte omgeving zich beter voelen en daarnaast ook beter presteren. Een ander voordeel van LED verlichting is dat het eenvoudig kan worden aangesloten op een dimmer, waardoor je de lichtsterkte op de situatie kunt afstemmen. Hierdoor heb je nooit meer een overbelichte thuiswerkplek.