Spring naar de content

Verhoging hypotheekrente bij veel banken

De economische crisis die ontstaan is door de pandemie heeft invloed op verschillende factoren in de moderne samenleving.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Zo is er op de huizenmarkt het afgelopen jaar van alles veranderd. Het gat tussen vraag en aanbod is groter geworden, waardoor de huizenprijzen flink zijn gestegen in 2020 en 2021. De historische lage hypotheekrente door de crisis is hierbij een van de redenen waarom de huizenmarkt binnen korte tijd explodeerde. Nu het weer wat beter gaat met de Nederlandse economie gaan de rentes ook weer omhoog. Zo hebben veel geldverstrekkers de afgelopen maand de hypotheekrente verhoogd.

Even opfrissen: wat is de hypotheekrente precies?

Wanneer je een huis wilt kopen, heb je in de meeste gevallen een hypotheek nodig. Een hypotheek mag je zien als een soort lening waarmee je je woning af kunt betalen. Over die lening wordt, zoals vrijwel altijd bij een lening het geval is, een rente gerekend – de hypotheekrente. Hierbij geldt dat die rente bepalend is voor de hoogte van jouw maandelijkse hypotheeklasten. De hoogte van deze hypotheekrente is afhankelijk van drie factoren: inkoopprijs, risico’s zoals renterisico en kredietrisico en de kosten van een hypotheekaanbieder. Zo’n aanbieder moet immers ook kosten (personeelskosten, huurkosten et cetera) betalen om werk uit te kunnen voeren.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Daarnaast is de hoogte van de hypotheekrente afhankelijk van hoe het met de economie gaat. Gaat het goed met de economie? Dan zul je zien dat de kapitaalmarktrente en zo hoogstwaarschijnlijk ook de hypotheekrente zal stijgen. Is er echter sprake van een crisis? Dan zal de Europese Centrale Bank van alles doen om lenen aantrekkelijker te maken. Op basis daarvan blijft de hypotheekrente laag. De coronacrisis is een goed voorbeeld van zo’n periode – de rente was historisch laag. Nu het langzaam maar zeker beter gaat met de economie verhogen geldverstrekkers de hypotheekrente ook weer, zoals nu het geval is.

Minimale verhogingen: dit is het effect op de maandlasten

De verhoging van de hypotheekrente komt niet helemaal uit het niets. De kapitaalmarktrente loopt al even op en uit eerdere gelijksoortige gebeurtenissen blijkt dat de verhoging van de hypotheekrente daarna volgt. Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat het hier gaat om minimale verhogingen, zoals een verhoging van 0,05%. Dat betekent dat het dus een klein effect heeft op je maandelijkse lasten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je bij het afsluiten van een hypotheek ineens ontzettend hoge maandlasten hebt. 

Door te beginnen met hypotheekrente te vergelijken weet je waar je wat moet betalen voor jouw situatie. Op basis daarvan kun je kijken of er ergens andere een lagere hypotheekrente te krijgen is. Bij zo’n vergelijker zoals die op HomeFinance wordt er rekening gehouden met je persoonlijke situatie zodat je alleen een aanbod te zien krijgt die bij je past. Inmiddels hebben de eerste geldverstrekkers in Nederland de rente verhoogd, zoals ABN, NIBC en 

ASR. De verwachting is dat andere banken en geldverstrekkers snel zullen volgen.

Zal deze renteverhoging de komende tijd doorzetten?

Veel Nederlanders vragen zich af wat er verder gaat gebeuren met de stijging van de hypotheekrente. Het is niet goed te zeggen of het nu gedaan is met de verhoging van deze rente – sommige experts verwachten zelfs van niet. Dat komt omdat zo’n stijging afhankelijk is van meerdere grote en kleine ontwikkelingen. Inmiddels hebben we het dieptepunt van de coronacrisis en daarbij horende economische crisis gehad. De toekomst is weer iets rooskleuriger wat dat betreft. Daarnaast is het goed om te weten dat de inflatie op is gelopen in de laatste maanden. Op basis daarvan zouden we voorzichtig kunnen zeggen dat de rentestijgingen nog niet hun top hebben bereikt.

Toch zijn de meningen daarover verdeeld. De Amerikaanse Bank liet eind mei 2021 bijvoorbeeld weten dat zij de verwachting hebben dat de oplopende inflatie tijdelijk is. Daarom besloten zij, een grote speler in de financiële markt, in ieder geval om nog niet over te stappen op stappen om de economie te stimuleren. De Amerikaanse Bank kreeg tot nu toe deels gelijk; de kapitaalmarktrentes daalden aan het eind van mei een beetje. Wat de hoogte van de rentes de komende maanden gaat doen, is nog niet veel over te zeggen. De verwachting is dat het nog iets zal stijgen, maar of we aan het begin van een enorme rentestijging op de hypotheekmarkt staan, is nog onbekend.