Spring naar de content
bron: pexels

Plagiaatcheckers: voorkomen is beter dan genezen

Van kleine onderzoeken en essays tot masterscripties en proefschriften: iedere hogeschool of universiteit controleert de documenten van studenten op plagiaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Daarom is het van belang om teksten van tevoren op plagiaat te laten controleren en om goed te begrijpen wat plagiaat inhoudt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wanneer is sprake van plagiaat?

Bij plagiaat wordt al snel gedacht aan het bewust kopiëren en plakken van een gehele tekst, waarbij alleen de naam van de auteur wordt aangepast. Toch is plagiaat veel complexer. Ook een per ongeluk vergeten bronvermelding en een ongelukkige parafrase vallen onder plagiaat. Hierdoor kan onbedoeld plagiaat zelfs studenten met de beste bedoelingen overkomen.

De software achter plagiaatcheckers

Plagiaatcheckers zoeken naar overeenkomsten tussen de ingeleverde tekst en andere teksten uit een enorme database. Na inlevering van het document ziet de gebruiker het percentage tekst dat kan worden toegeschreven aan een of meerdere bronnen.

Als een tekst wordt ingeleverd bij een onderwijsinstelling, kan de student het plagiaatrapport vaak niet raadplegen voordat het document wordt ingeleverd. Het rapport met het bijbehorende plagiaatpercentage is daarmee alleen beschikbaar voor de docent.

Daarom doen studenten en onderzoekers er goed aan om hun document van tevoren te laten controleren op plagiaat met behulp van een plagiaatchecker. Hierbij is het belangrijk om kritisch te kijken naar het aanbod en niet zomaar een plagiaatchecker te kiezen.

Niet alle plagiaatcheckers zijn zonder gevaar

Er zijn veel gratis plagiaatcheckers beschikbaar, maar deze zijn meestal onveilig. Geüploade documenten kunnen worden doorverkocht of worden opgenomen in een database. Ook zijn de software en database van deze gratis plagiaatscanners vaak niet goed genoeg om al het plagiaat te detecteren.

Professionele plagiaatcheckers

Professionele plagiaatcheckers, zoals de Plagiaat Checker van Scribbr, bieden gebruikers een veilige tool om hun opdracht vooraf op plagiaat te laten controleren en ervan te leren.

Studenten uploaden hun document in een beveiligde omgeving, waarna de plagiaatscan direct van start gaat. Na circa 10 minuten ontvangt de student een gedetailleerd rapport met een overzicht van alle gevonden overeenkomsten tussen het ingeleverde document en de bronnen uit de database.

Hierna kan de student alle overeenkomsten individueel nalopen en controleren of deze voorzien zijn van de juiste bronvermeldingen. Zo kunnen eventuele ontbrekende bronvermeldingen worden toegevoegd. Het geüploade document wordt na de scan niet opgeslagen in een database.

Scribbrs Plagiaat Checker benut de software en databases die ook worden gebruikt door de meeste onderwijsinstellingen. Door het document op deze manier te laten controleren, leren studenten (onbedoeld) plagiaat te voorkomen en kunnen ze hun opdracht of scriptie met een gerust hart inleveren.