Spring naar de content
bron: pexels

Fris de hete zomer door: hoe doe je dat?

Het is een feit: de zomers in Nederland worden warmer. Door onder andere de verandering van het klimaat zien we op verschillende plekken ter wereld extreme weersomstandigheden. Zo zijn er in Spanje dit jaar temperaturen gemeten die net onder de 50 graden lagen en is er in Canada al een hele tijd sprake van heftige bosbranden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

In Nederland zien we dergelijke weersomstandigheden vooralsnog niet, maar kan het wel behoorlijk warm worden. Het hitterecord van Nederland ligt nu op 25 juli 2019 toen het in Gilze-Rijen 40.7 graden werd. Wat dit betekent voor de aankomende zomers is niet bekend, wel dat je je goed kunt voorbereiden op hete dagen. Dat doe je onder andere met de tips en musthaves in dit artikel.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Verfrissing in de tuin of op je dakterras

De één vindt een hittegolf heerlijk, terwijl de ander er niet aan moet denken. Feit is dat een warme dag in ieder geval beter vol te houden is wanneer je je huis en eventueel tuin zomerproof gemaakt hebt. Een echte aanrader is bijvoorbeeld om een zwembadje in je tuin of op je dakterras te plaatsen (wanneer je daar de ruimte voor hebt). Een Intex zwembad is bijvoorbeeld het ideale item om fris je dag te beginnen en te eindigen. Zo’n zwembadje is allang niet meer alleen voor kinderen bedoeld. Er zijn diverse groottes verkrijgbaar waar je zelfs als volwassene in kunt badderen en zelfs zwemmen. 

Naast een Intex zwembad kun je natuurlijk ook kiezen voor een meer volwassen exemplaar: een jacuzzi of hot tub. Vul zo’n kuip in de zomer met heerlijk fris water en je zult jezelf meer dan dankbaar zijn. Het grote voordeel van een jacuzzi of hot tub is dat je er uren in kunt zitten en dat dat daadwerkelijk comfortabel zit. Bereid je dus maar vast voor op lange zomeravonden in het water. Een goede barbecue of grill mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. Dat maakt een zomerse avond compleet.

Zorg voor een frisse woning in de zomer

Het maakt niet uit of je wel of geen tuin hebt; het is sowieso prettig om in een redelijk koele woning te zijn wanneer het hoogzomer is. Schaf daarom een goede ventilator aan om je slaapkamer of werkplek thuis van de nodige verfrissing te voorzien. Op sommige dagen is het echter zo heet dat een ventilator niet meer gaat helpen. Een airco of mobiele airco is op die dagen een must. Vandaag de dag scoor je al een mobiele airco voor enkele honderden euro’s. Hiermee kun je in ieder geval je slaapkamer (of een andere ruimte) koel houden. Voldoende nachtrust krijgen is van groot belang, zowel in zomerhitte als in andere seizoenen.

Op apparaten zoals airconditioning is echter veel kritiek met betrekking tot klimaatverandering. Deze apparaten slurpen energie wat weer van invloed is op het klimaat. Daarom kun je ook kiezen voor alternatieve manieren om je huis wat koeler te houden. Zorg bijvoorbeeld voor donkere gordijnen die je gedurende de dag dicht kunt houden om de grootste hitte buiten het huis te houden. In de avond en ‘s nachts kun je de ramen en deuren juist tegenover elkaar open zetten om het huis zo lekker door te laten waaien. Let op: schaf een goede hor aan om muggen en ander ongedierte buitenshuis te houden. Op die manier kun je zonder gestoord en geprikt te worden genieten van een heerlijke natuurlijke zomerbries in huis.

Let op materialen van je zomerkleding

Je komt er ook in een hete zomer niet omheen dat je af en toe je huis uit moet. Om oververhitting te voorkomen, is het daarom aan te raden om goed te kijken naar het materiaal van de kleding die je aantrekt. Sommige stoffen zijn namelijk absoluut niet ademend waardoor je sneller gaat zweten en het ondraaglijk warm kunt krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan viscose of polyester. Wanneer je je lichaam op een hete dag zo koel mogelijk wilt houden, is het goed om linnen kleding te dragen. Tegenwoordig heb je een groot aanbod op het gebied van linnen broeken, blouses, jurken en shirts. 

Linnen valt losjes om je lichaam, is comfortabel en heeft een ademend karakter. Andere natuurlijke materialen, zoals katoen, zijn ook een aanrader. De meeste natuurlijke materialen zijn veel luchtiger dan kunstmatige stoffen. Bamboe en zijde zijn ook goede voorbeelden van stoffen die je in de zomer goed kunt hebben. Let er hierbij op dat je kiest voor kleding die niet te strak zit, maar juist lekker losjes om je lichaam valt. Materialen zoals acryl, polyester, leer en nylon zijn vaak veel te warm – helemaal wanneer ze in combinatie met strakke kledingstukken worden gedragen.