Spring naar de content

Beschutting in de zomer met een groene haag

We kijken er altijd vol positieve gevoelens naar uit; die heerlijke zomerzon. Maar als het dan eenmaal zover is, gaan we op zoek naar manieren om ons huis en zithoekje in de tuin koel te houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Want het mag dan wel lekker warm zijn, een hele dag in die brandende zon is niet goed voor je. Om deze reden zien we dan ook veel oplossingen voor dit probleem; zoals overkappingen, zonweringen en parasols. Maar door je tuin net iets anders in te richten, kun je ook op een groene manier genieten van beschutting in de tuin. In dit artikel lees je waarom een haag in de tuin juist in de zomer zo fijn is. We kunnen alvast verklappen dat schaduw zeker niet het enige voordeel is.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Geniet van de zon wanneer het jou uitkomt

De zon komt op en gaat onder, daar kan je verder niet veel aan doen. Uiteindelijk zijn we beperkt tot oplossingen in onze eigen tuin. En dat blijkt nog wel eens erg lastig te zijn. Want een dichte overkapping zorgt weer voor veel schaduw in huis en een parasol staat eigenlijk nooit op de goede plek. Bovendien krijgt je tuin snel een kille uitstraling door al die dichte doeken en constructies. Met een haag ondervang je deze problemen in één keer. Een haag zorgt voor schaduw zonder al het licht te blokkeren, kan zo breed of lang gemaakt worden als nodig is en geeft je tuin ook nog eens kleur. Zeker met een hoge haag, zoals een taxus haag, creëer je direct een aardige ruimte met beschutting. Door de natuurlijke uitstraling valt een haag ook veel minder op dan een parasol midden op je terras of een overkapping van 4 bij 4 meter tegen je huis aan.

Houd je tuin groen en het huis koel

Helaas zien we dat steeds meer tuinen overwegend betegeld worden. Dat is niet alleen jammer voor de groene uitstraling die eigenlijk bij een tuin hoort, het heeft ook nog eens een negatieve invloed op het wooncomfort. De bestrating kaatst de warmte namelijk zo het huis in, waardoor het nóg warmer wordt. Een groene haag absorbeert warmte veel beter. Daarnaast worden onze zomers als gevolg van de klimaatverandering steeds meer geteisterd door zware regenbuien. Betegelde tuinen kunnen dit water niet kwijt aan de grond, waardoor de riolen overbelast raakt en overstromingen een steeds vaker voorkomen. Een groene tuin, al is het maar een deel van je tuin, helpt bij het opvangen en verwerken van regenwater. Je tuin wordt er zelfs nog groener van. 

Voor grote en kleine tuinen

Of je nu een heerlijk uitgestrekte tuin of een compacte tuin achter je tussenwoning hebt, een haag kan altijd. Op de website van Haag-Heg.nl vind je diverse haagsoorten met zeer uiteenlopende kenmerken. Zo kan je bijvoorbeeld voor een smalle haag kiezen als je een tuin met een beperkt aantal vrije vierkante meters hebt. In een grote open tuin zou zo’n smalle haag juist weer niet passen. Hier is een grote, mogelijk wat wildere, haag meer geschikt. Kijk daarom eens rustig rond op de website om te bepalen welk type haag het beste bij jouw tuin past.