Spring naar de content

Drie dingen die jij niet wist over Frans-Polynesië

Als je van plan bent om binnenkort op vakantie te gaan naar een eiland dan heb je veel keuzes. Zo kun je in eigen land blijven en vakantie vieren op een Waddeneiland, maar Maui in Hawaii is ook zeker een aanrader. Daarnaast zou je in het vliegtuig naar Frans-Polynesië kunnen gaan, wat een eilandengroep is. Hieronder kun je daar meer over lezen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

118 eilanden 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoewel we de hele eilandengroep gewoonlijk Tahiti noemen, is dit eigenlijk maar een van de vele eilanden die samen Frans-Polynesië vormen. Tahiti is verdeeld in Tahiti Nui en het kleinere zuidoostelijke deel, Tahiti Iti. Het eiland, de thuisbasis van bijna 70 procent van de bevolking van Frans-Polynesië, maakt deel uit van een groep archipels die de Society Eilanden worden genoemd. Beroemde eilanden, waarbij je onder meer kunt denken aan Bora Bora en Moorea, maken deel uit van Frans-Polynesië, maar dus niet van Tahiti.

13 letters

Het Tahitiaanse alfabet heeft allemaal dezelfde klinkers als het Latijnse alfabet – a, e, i, o en u – maar slechts acht medeklinkers – f, h, m, n, p, r, t en v . De Tahitiaanse taal was tot het begin van de 19e eeuw puur mondeling. Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe “Bora Bora” zijn naam kreeg zonder de letter b in het alfabet? Het wordt eigenlijk uitgesproken als “Pora Pora”, maar het is waarschijnlijk dat vroege bezoekers het verkeerd hebben gehoord, en sindsdien is het dus altijd Bora Bora geweest, wat nu nog het geval is.

Tatoeage

Tatoeage is een wereldberoemd woord dat van Tahiti komt. Het woord is namelijk afkomstig van het Tahitiaanse woord tatau. De letterlijk betekenis hiervan is “markeren”, maar eigenlijk belichaamt tatau meer dan alleen een letterlijke vertaling. Men denkt dat het dateert uit 1500 voor Christus. Tatoeages zijn altijd al een integraal onderdeel geweest van de Tahitiaanse samenleving en de bredere oude Polynesische geschiedenis. Vaak werden ze gebruikt als symbolen van rang, rijkdom, stam of familiegroep. Ondertussen hebben ook veel buitenlanders tatoeages laten zetten die gebaseerd zijn op de Polynesische stijl. Zelfs Anthony Bourdain, de beroemde overleden chef-kok, heeft een Tahitiaanse tatoeage laten zetten.