Spring naar de content
bron: pexels

Pinnen met je smartphone met NFC-chip

Smartphones zijn tegenwoordig echte gebruiksvoorwerpen, waar steeds meer mee mogelijk is. De mogelijkheden lijken eindeloos, want er blijven handige functies bijkomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een van de nieuwere functies is de mogelijkheid tot het betalen door middel van je smartphone. Hoe dat precies werkt en of het wel echt zo praktisch is, gaan we in dit artikel behandelen. Benieuwd? Lees dan vooral verder!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat is pinnen met je smartphone precies?

Pinnen is tegenwoordig helemaal ingeburgerd in Nederland. Dat terwijl het geen wereldwijd bekende techniek is, maar in Nederland volledig normaal. Het is zelfs niet meer vreemd om voor een broodje van een paar euro de pinpas te trekken en dat was vroeger nog wel anders. Als er vroeger al met de pinpas betaald werd, ging het veelal om grote bedragen. 

Aangezien we nu ook voor lagere bedragen pinnen, is gemak en snelheid steeds belangrijker. Bij de nieuwe techniek om met je smartphone te pinnen, is betalen nu nog eenvoudiger. Je hoeft met de nieuwe techniek alleen je smartphone een paar centimeter van de betaalautomaat van de winkelier te houden en automatisch zal de betaling worden uitgevoerd. Er is zelfs geen pincode meer vereist, wat tegenwoordig overigens ook geldt voor de normale pinpassen.

Nu de beveiliging laag is aangezien er geen pincode meer vereist is, zal pinnen met je smartphone zonder pincode alleen mogelijk zijn voor bedragen tot 25 euro. Voor hogere bedragen zal pinnen met je smartphone wel mogelijk zijn, maar dien je je pincode in te voeren. Dit principe is dus eigenlijk hetzelfde als bij je pinpas. Je wilt immers voorkomen dat wanneer je je smartphone ergens langs haalt, je per ongeluk een betaling voltooid. 

Wanneer kan je pinnen met je smartphone?

De mogelijkheid tot het pinnen met je smartphone wordt mogelijk gemaakt door een ingebouwde NFC-chip, wat staat voor ‘Near Field Communication’. Deze techniek is goed te vergelijken met bijvoorbeeld bluetooth, alleen is het bereik veel minder groot. Dit heeft als voordeel dat er een stuk minder gegevens verloren gaan, omdat door het maximale bereik van slechts 10 centimeter verschillende verbindingen elkaar niet zomaar zullen verstoren. Hierdoor is NFC heel erg veilig en dus ideaal voor betalingen, waardoor je onbezorgd met je smartphone kunt pinnen. 

Goed om te weten, is dat deze technologie gewoon blijft werken bij gebruik van telefoon hoesjes en dat een hoesje dus niet de verbinding belemmert. Er is overigens ook een speciaal soort Apple hoesje, wat beschikt over Magsafe. Dit is een ingebouwde magneet, die ervoor zorgt dat verschillende accessoires goed op elkaar aansluiten. In dat geval kan een NFC-chip herkennen of het gaat om gecertificeerde Apple producten. Hoe cool!

Welke mogelijkheden biedt het nog meer?

Behalve het pinnen met je smartphone kun je dankzij de ingebouwde NFC-chip nog veel meer handige dingen met je smartphone. Zo zijn er tegenwoordig ook tal van apps, waarin je verscheidene klantenkaarten kunt opslaan en die je vervolgens ook met je telefoon kunt scannen bij de kassa. Daarnaast kunnen NFC-chips door middel van GPS worden opgespoord. Dat is uiteraard erg handig wanneer je je smartphone bent kwijtgeraakt. Op die manier kun je het toestel namelijk eenvoudig opsporen. Kortom, de NFC-chip is in opmars en biedt onwijs handige mogelijkheden. Daar zullen we vast nog meer van horen.