Spring naar de content
bron: spaarnestad foto

Pas verschenen: ‘t Hart, Carmiggelt & Warmond en Pröpper

Thomas van den Bergh bespreekt VICTORIEN, ik hou van je van Kees 't Hart, Lief Museum van Simon Carmiggelt en Ellen Warmond en Hartslag 27 van Henk Pröpper.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Veelvormig

Het werk van Kees ’t Hart is speels en veelvormig. Deze bundel bevat onder meer een lezing over Bordewijk, een lang gedicht, een reportage over Toon Tellegen en Corrie van Binsbergen en een dialoogje met ’t Harts redactrice, die onder het uiten van een stortvloed aan complimenten (‘dit wordt sowieso de Libris’) voorstelt zijn complete roman te herschrijven.

Veel van zijn verhalen laten zich lastig typeren. Het titelverhaal is een intrigerende mengeling van reportage (over een tekst op een Nijmeegse brug) en jeugdherinnering. Ontroerend is het verhaal over een oud-collega die uit het leven stapte. ’t Hart koppelt deze pijnlijke historie ingenieus aan zijn obsessie met Kierkegaard. Hilarisch is de mailwisseling met een wetenschapster die zegt op het werk van ’t Hart te willen promoveren, tot blijkt dat ze eropuit is een gipsen afgietsel van zijn erectie te maken. Zo weet je bij ’t Hart nooit wat je krijgt. Iedere volgende zin kan de lezer een andere kant op sturen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap